Struktura las in izbira utrjevalca

Struktura las in izbira utrjevalca

Struktura las in izbira utrjevalca sta tesno povezani, zato moramo izpostaviti očitno dejstvo, da poznamo več vrst las in lasišč:

 • tanke in debele lase, odvisno, kakšen procent posameznih aminokislin vsebujejo;
 • normalne, mastne in suhe lase, odvisno od delovanja žlez lojnic;
 • lasišče s prhljajem;
 • poleg tega se struktura las spreminja z barvanjem, beljenjem in hladno trajno;
 • na strukturo las pa vplivajo tudi zunanji dejavniki (mraz, veter, vlaga, vročina, najbolj pa sončni žarki), ki so sovražniki lepe in obstojne pričeske.

Zaradi tega morajo biti utrjevalci pripravljeni za različne vrste las. Posebno občutljivi so tanki in mastni lasje ter lasje s prhljajem.

Utrjevalci vsebujejo glede na to, kakšni so lasje, normalni, suhi ali mastni, že različna utrjevalna sredstva. Predpogoj utrjevalca je namreč, da las ne masti in otežuje, zato je treba za vsako vrsto las izbrati najprimernejše utrjevalno sredstvo.

Še važnejši pa so različni posebni dodatki, ki tudi dajejo posameznim utrjevalcem svojstven značaj in način uporabe.

Naj naštejemo nekaj najpomembnejših dodatkov:

 • kationaktivne polimere, ki se vežejo na lase in zato izredno podaljšujejo obstojnost pričeske. Poleg tega omogočajo lažje česanje, preprečujejo električnost las in so primerni za nego suhih, poškodovanih las ter las po barvanju, beljenju in hladni trajni. Veliko se uporabljajo v utrjevalcih za feniranje.
 • Proteini, ki dajejo lasem trdnost in elastičnost. Običajno jih vgrajujemo v utrjevalce za močnejše utrjevanje in krepitev tankih las.
 • Rastlinski izvlečki, na primer arnike, lapuha, kamilice, timijana, oziroma mešanice različnih rastlinskih izvlečkov, ki pomirjajo žleze lojnice, delujejo dezinfekcijsko in proti vnetjem, nekateri tudi proti prhljaju.
Najpogosteje vsebujejo rastlinske izvlečke utrjevalci za mastne lase in občutljivo lasišče. Delujejo dezinfekcijsko in pomirjajo žleze lojnice.
 • Vitamini, predvsem pantenol, ki pospešuje presnovo v celicah in preprečuje vnetja kože, zato ga velikokrat vsebujejo utrjevalci za lase, ki imajo prhljaj.
 • Organske kisline, ki zapirajo povrhnjico, lasje postanejo gladki, se lažje češejo in imajo lesk. Organske kisline vsebujejo utrjevalci, ki so namenjeni za oblikovanje vodne pričeske po hladni trajni, barvanju in beljenju.
 • UV filtri, ki ščitijo strukturo in barvo las pred oksidativnim vplivom sončnih žarkov. Vsebujejo jih brezbarvni in barvni utrjevalci, pa tudi laki za lase.
 • Antihigroskopična sredstva, na primer različne silikonske spojine, ki preprečujejo, da bi lasje vpijali vlago, in tako podaljšujejo obstojnost pričeske. Antihigroskopična sredstva vsebujejo utrjevalci, namenjeni za utrjevanje las, ki so pretrpeli močne kemijske spremembe in so zato zelo porozni, posebno konice, niso odporni proti vlagi ter hitro izgubijo obliko kodrov.

Kozmetična industrija torej redno zasleduje različne vrste aktivnih snovi in jih vgrajuje v svoje izdelke. Tako poskušajo proizvajalci nuditi potrošnikom izdelke, ki bi čim bolj ustrezali posameznim vrstam las. Naloga potrošnika, predvsem pa frizerja je, da zna izbrati najprimernejši proizvod.

Struktura kodrastih las

To pravilo velja tudi za izbiro in uporabo utrjevalca. Če le moremo, izberemo utrjevalec za določeno vrsto las, kajti ta bo najbolj zadovoljil stranko. Če pa nimamo na razpolago utrjevalcev za posamezne vrste las, se moramo zadovoljiti z utrjevalcem za vse vrste las. Čeprav naj bi bil tak utrjevalec primeren za vse vrste las, moramo biti pri mastnih in tankih laseh vseeno previdni ter ga raje uporabimo manj kot preveč.

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja