Las kot pripomoček za medicinske preiskave

las kot pripomoček za medicinske preiskave

Če lase po delih analiziramo, lahko ugotavljamo presnovne procese za daljše preteklo obdobje, medtem ko iz analize krvi ugotovimo le trenutno stanje v telesu.

Po celicah *matriksa namreč prihajajo iz krvi v lase poleg hranilnih tudi druge snovi in se tam kopičijo. Analiza las omogoča vpogled v prehrano, oskrbo telesa z minerali in elementi v sledeh, ugotovitve o drogah ter uživanju zdravil.

Tako lahko postavljamo zgodnje diagnoze o možnih obolenjih. Pri epilepsiji so v laseh presežki raznih elementov. Srčni infarkt lahko napovemo pri pomanjkanju določenih elementov (Ca, Mg, Zn, Se). Tudi možnost pojava raznih obolenj, ki izvirajo iz pomanjkanja železa, lahko prej ugotovimo z analizo las, kot pa s krvnimi preiskavami.

V sodni medicini uporabljamo lase za dokazno gradivo. Zastrupitve izpred več let lahko dokažemo z analizo las. Po enem samem lasu lahko pozneje razpoznamo zločinca.

Las zaradi površinske strukture kot filter prestreza iz zraka težke kovine in strupe, zato je lahko merilo intenzivnosti zdravstvenih obremenitev, ki smo jim izpostavljeni doma in na delovnem mestu.

Učinki kemičnih postopkov pri frizerskem strokovnem delu na tuje snovi v laseh še niso raziskani. Do nezaželenih posledic barvanja pride verjetno tudi zaradi reakcij frizerskih preparatov na tuje snovi v laseh.
 
*matriks tvori čebulica vgnezdena v lasnem mešičku

  1. Renata pravi:

    Zelo zanimivo.

Pustite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dyson Supersonic 1 Dyson Supersonic 2 Dyson Supersonic 3
Tehnološko podjetje Dyson
po štiriletnem razvojnem programu
predstavlja revolucionaren sušilnik za lase,
poimenovan Supersonic.
lasne kite 1 lasne kite 2 lasne kite 3
Tradicija nošenja lasnih kit
je globoko zakoreninjena v črnski kulturi
in v mnogih pogledih predstavlja
kolektivno doživetje afriške diaspore.