Naravna smer rasti in nakodranost las

Naravna smer rasti in nakodranost las

Naravna smer rasti in nakodranost las vplivata na izbiro primerne pričeske. Že od nekdaj so ljudje poskušali oblikovati kodre na ravnih laseh. Na vprašanje, kako pride do naravno nakodranih las, še danes ne vemo točnega odgovora.

Smer rasti las določa lega lasnega mešička v koži. Izhodišče glavne smeri rasti las in tudi dlak po telesu so vrtinci.

Posamezni lasje ali deli las (rastni predeli) ne sledijo osnovni smeri rasti. Največje razlike so predvsem na konturah (robovih) in na zatilju. Tam lahko nastanejo celo dodatni vrtinci.

Če upoštevamo smer rasti las, deluje pričeska bolj naravno in je tudi obstojnejša.

Poševna lega lasnega mešička v koži določa kot, pod katerim las raste. Če se skrči mišica mešička se spremeni tudi poševna lega mešička: kot, pod katerim las raste iz kože, se poveča in las se ‘postavi pokonci’. Striženje ‘na krtačko’ je mogoče le pri tistih laseh, ki rastejo iz kože pod večjim kotom. Kratki lasje, ki rastejo iz kože pod majhnim kotom, ne stojijo pokonci, ampak ležijo plosko na glavi.

Naravno skodrani lasje nastanejo verjetno zaradi oblike lasnega mešička. V preoblikovalnem delu mešička srpaste oblike dobi tako obliko tudi las. Pri tem se celice v zunanjem loku raztegnejo. V poroženevalnem delu se ta oblika ustali.

Naravno skodrani lasje Afričanov so posledica zelo močno zakrivljenega lasnega mešička.

Naravna smer rasti in nakodranost las

Vselej ko lasje v življenju izgubijo nakodrano obliko ali pa se kodrajo pozneje, npr. po puberteti, pride do tega zaradi različno hitre delitve celic v rastnem delu. Lasni matriks tvori na eni strani več celične snovi kot na drugi.

Zaradi povečanega rastnega pritiska se poveča tudi stranski pritisk v preoblikovalnem delu. Celice se raztegnejo in las je na eni strani daljši, tako da pod tem pritiskom dobi ukrivljeno obliko.

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja