Alkoholi v frizerskih preparatih

Alkoholi v frizerskih preparatih

Spoznajte, kateri alkoholi v frizerskih preparatih pripomorejo k voljnosti in vlažnosti las ter lasišča, če se uporabljajo v majhnih količinah; prevelike koncentracije pa delujejo prav nasprotno, lasem odvzamejo vlago in jih izsušijo.

Alkohole uporabljamo:

kot čistilna sredstva ali za raztopine, kot sredstva za konzerviranje, kot sredstva za dezinfekcijo, za osvežitev in pospeševanje prekrvavitve.

Metanol (CH₃OH)

Metanol (CH₃OH)

je najpreprostejši alkohol; je brezbarvna, lahkogorljiva tekočina. Metanol je zelo strupen. V telo lahko pride tudi skozi kožo ali z dihanjem. Že prav majhne količine povzročajo slepoto, 25g pa lahko povzroči smrt.

Po zakonu o kozmetičnih sredstvih je dovoljeno etanol in izopropanol denaturirati s 5-odstotnim metanolom.

Denaturirati:

dodajati snovi, da postane snov za človeka neužitna.

Metanola v frizerskih preparatih ne smemo uporabljati.

V vsaki živi celici, v zarodnih celicah in tudi v človeškem telesu metanol oksidira v formaldehid.

Metanol strukturna formula
Metanol strukturna formula

Že dodatek enega odstotka denaturiranega alkohola daje po oksidaciji metanola 0,05-odstotno koncentracijo formaldehida. V večini primerov to zadostuje za konzerviranje kozmetičnih proizvodov.

Etanol (C₂H₅OH)

Etanol (C₂H₅OH)

je alkohol v alkoholnih pijačah. Pridobivamo ga z alkoholnim vrenjem, npr. iz grozdnega soka, zato ga imenujemo tudi vinski cvet. Etanol je bistra, brezbarvna, gorljiva tekočina, ki v majhnih količinah deluje poživljajoče, v velikih količinah pa deluje kot narkotik.

Etanol je močan strup za celice. V koncentraciji 70% razkužuje.

Etanol je prijetno svežega vonja. Na roki hladi in osvežuje, ker zaradi nizkega vrelišča (78,5 °C) hitro izpari in pri tem odvaja telesno toploto (izparilna toplota).

Etanol uporabljamo kot topilo za učinkovine in dišave.

Toniki za obraz pogosto vsebujejo etanol, ker je kot topilo primeren za čiščenje kože na obrazu, poleg tega pa v etanolu raztopljene aktivne snovi lažje prodirajo v kožo.

Etanol strukturna formula
Etanol strukturna formula

Etanol je higroskopičen (veže vodo), zato lahko pri višji koncentraciji (nad 50%), koži odvzame vlago. Zaradi tega lahko toniki za obraz vsebujejo le zelo majhno količino etanoIa.

Zaradi njegovega prekrvitvenega delovanja uporabljamo etanol tudi za pripravo vodic za lasišče.

Etanol je visoko obdavčen in je zato zelo drag. Denaturirani etanol (špirit) je znatno cenejši.

Izopropanol (C₃H₇OH)

Izopropanol (C₃H₇OH)

pogosto uporabljamo v kozmetičnih preparatih namesto etanola. Ni tako visoko obdavčen kot etanol in dezinficira že v koncentraciji od 50% dalje. Tudi izopropanol pospešuje prekrvitev in je higroskopičen. Njegov vonj pa je bistveno močnejši, skoraj medicinski. Zaradi tega ga v mnogih parfumih in dišavnih vodicah ne uporabljajo.

Izopropanol strukturna formula (2-propanol)
Izopropanol strukturna formula (2-propanol)

Ker je izopropanol odlično topilo, ga pogosteje kot etanol uporabljajo v vodah za lase in lasišče, tonikih za obraz za mastno ali aknasto kožo in v razpršilih za lase.

Propanol (C₃H₇OH)

Propanol (C₃H₇OH)

se ne uporablja tako pogosto kot izopropanol, ker je njegov vonj še bolj neprijeten.

Propanol strukturna formula (1-propanol)
Propanol strukturna formula (1-propanol)

Propanol in izopropanol imata enako molekulsko formulo, strukturni formuli pa sta različni. To lastnost v kemiji imenujemo izomerija.

Butanol (C₄H₉OH)

Butanol (C₄H₉OH)

je neprijetnega vonja. Uporabljamo ga kot osnovno surovino za izdelavo visoko kakovostnih lakov in odstranjevalcev laka za nohte.

Butanol strukturna formula
Butanol strukturna formula

Nohtov ne razmaščuje tako močno kot druga topila.

Večvalentni alkoholi

Alkohole, ki vsebujejo le po eno skupino -OH, imenujemo enovalentni alkoholi. Večvalentni alkoholi vsebujejo več skupin -OH. Če alkohol vsebuje npr. dve, tri ali štiri skupine -OH, je to dvo-, tri- ali štirivalentni alkohol.

lme teh alkoholov dobimo tako, da med ime alkana, iz katerega izvira alkohol, in končnico -ol vrinemo zlog, ki določa število skupin -OH:

  • etandiol vsebuje dve skupini -OH,
  • propantriol vsebuje tri skupine -OH itd.

Pomembni večvalentni alkoholi so etandiol (glikol), propantriol (glicerol) in heksanheksol (sorbitol).

Glicerol

je bistra, gostotekoča in močno higroskopična snov. Ker veže vodo, lahko majhne količine glicerola v kremah, penah za britje, sredstvih za regeneracijo las, vodah po britju in tonikih za obraz pripomorejo k vlažnosti in voljnosti kože in las. Prevelike koncentracije pa delujejo prav nasprotno, koži odvzamejo vlago in jo izsušijo.

Maščobni alkoholi

,npr. cetilalkohol (C₁₆H₃₃OH), so dolgoverižni alkoholi z 8 do 22 atomi C. Njihova struktura je oljna in mehka. V molekuli vsebujejo lipofilno (za maščobe privlačno) in hidrofilno (za vodo privlačno) skupino atomov, zato imajo emulgacijske lastnosti. Zelo dobro se mešajo z olji, mastmi in voski, pa tudi koži niso škodljivi. Zato so pomembna surovina pri proizvodnji emulzij, npr. krem, in osnovna surovina pri izdelavi tenzidov.

Pomembni alkoholi

Razpredelnica je na voljo v pdf obliki. Shranite jo lahko na svoj računalnik in po potrebi natisnete. Dostopna je na povezavi:
Pomembni alkoholi