Nega trepalnic

nega trepalnic

Trepalnice, ki obrobljajo veke, so očem ščit in jih varujejo pred premočnimi sončnimi žarki in delci prahu. So pa očesu tudi v okras, ki poudari, a tudi daje očesu čar. Zato je nega trepalnic še kako pomembna.

Dolžina trepalnic je različna. Navadno doseže pol centimetra, včasih tudi centimeter in še več. Najdaljše in najgostejše trepalnice imajo otroci, čim starejša pa je oseba, tem krajše so trepalnice. Osebe, ki so dosegle zrelo dobo ali pa so to mejo že prekoračile, imajo navadno prav kratke in redke trepalnice, veke starčkov so skoraj brez njih. Ženske imajo povprečno daljše trepalnice kot moški.

trepalnice, starejša oseba

Nekaterim družinam so dolge trepalnice v rodu. Tudi južnjaški narodi imajo navadno daljše trepalnice kot severnjaki.

Trepalnice so na zgornji veki daljše in gostejše kot na spodnji, ker je narava poskrbela, da je oko zavarovano pred sončnimi žarki, ki navadno padajo na nas od zgoraj.

Barva je nekoliko temnejša od barve las, vendar vidimo včasih tudi plavolase osebe, ki imajo temne, skoraj črne trepalnice, rdečelase osebe pa se s temnimi (naravnimi) trepalnicami nikoli ne morejo ponašati.

Temne, goste in dolge trepalnice dajo očem lepši izraz in sijaj, milejši in otroški pogled pa, če so privihane navzgor.

trepalnice, zaprte oči

Trepalnice so dolge in goste in take tudi dolgo ostanejo, kadar je zdrav rob veke, iz katerega rastejo. Vsako vnetje vek, posebno kronično, oslabi rast trepalnic. Vnete veke so po robu rdeče, med trepalnicami pa opazimo drobne luske in trepalnice prično izpadati. Vnetju vek iščemo vzroka včasih v pomanjkanju vitamina A v telesu, včasih pa mu je vzrok seboreja. V obeh primerih se stanje hitro zboljša, ko jemljemo vsak dan kapljice koncentriranega A vitamina (10 kapljic dvakrat dnevno). Vsak večer okopamo oči v kamiličnem ali drugem zdravilnem čaju, rob veke s trepalnicami pa namažemo z belim borvazelinom za oči.

nega trepalnic

Trepalnic nikoli nasilno ne vihajmo navzgor! Neprevidne osebe jih vihajo tako, da jih potegnejo skozi nožiček in palec. Pri tem poškodujejo ovojnico dlak in trepalnice postanejo krhke in se lomijo.

nega trepalnic

Kadar si po nesreči osmodimo trepalnice, jim osmojene končice porežemo. Trepalnice bodo zopet zrastle do svoje naravne dolžine. Še okrepile se bodo in hitreje bodo rastle, ko jih bomo namazali vsak večer z ricinusovim oljem. Mažemo jih lahko z majhno krtačko za trepalnice ali pa z dobro umitim prstom. Da pospešimo rast trepalnic in obenem okrepimo kožo vek, si lahko pripravimo hranilno kremo, ki jo rabimo vsak večer:

  • 2 kapljici svežega rumenjaka,
  • 3,5 g ricinusovega olja,
  • 1,5 g voska,
  • 5 g rumenega vazelina.

Vosek segrejemo in ga zmešamo med vazelin in ricinusovo olje. Ko se zmes ohladi, dodamo še rumenjak. Vedeti pa moramo, da se krema z rumenjakom hitro kvari in jo moramo zato svežo pripraviti vsak tretji dan.

  1. Lorena pravi:

    Najlepše so mi goste in ne predolge trepalnice.

Pustite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dyson Supersonic 1 Dyson Supersonic 2 Dyson Supersonic 3
Tehnološko podjetje Dyson
po štiriletnem razvojnem programu
predstavlja revolucionaren sušilnik za lase,
poimenovan Supersonic.
lasne kite 1 lasne kite 2 lasne kite 3
Tradicija nošenja lasnih kit
je globoko zakoreninjena v črnski kulturi
in v mnogih pogledih predstavlja
kolektivno doživetje afriške diaspore.