Skulptura ženske z vetrom v laseh
Skulptura ženske z vetrom v laseh

Skulptura ženske z vetrom v laseh

Pred leti so na Kitajskem ustvarili eno lepših snežnih pričesk, ki je bila del večje prostorske kompozicije Romantični občutki. Skulptura ženske z vetrom v laseh kot bi kljubovala gravitaciji.

Skulptura ženske z vetrom v laseh

Od sredine decembra do začetka februarja v Harbinu, glavnem mestu kitajske pokrajine Heilongjiang, vsako leto poteka mednarodni festival ledenih in snežnih skulptur, ustanovljen leta 1963. V času Mao Cetungove kulturne revolucije (1966 – 1976) je bil za nekaj let prekinjen in se nadaljeval leta 1985.

Meseca decembra 2007 se je skupina 600 kiparjev iz 40 različnih držav vpisala v Guinnessovo knjigo rekordov. Na festivalu so ustvarili največjo snežno skulpturo, imenovano Romantični občutki, ki je v višino merila dobrih 35 in bila dolga skoraj 200 metrov. Za njeno realizacijo so potrebovali več kot 3300 m³ snega. Simbolizirala je olimpijski park.

Skulptura ženske z vetrom v laseh

Nekateri deli skulpture so bili tako veliki, da jih brez gradbenih odrov ne bi bilo mogoče izdelati.

Oblikovanje ledenih in snežnih skulptur sega daleč v zgodovino. 600 let pr.n.št. so kmetje v goratih predelih severozahodne Kitajske čez zimo poplavili svoja polja. Ko je voda zmrznila, so bloke ledu s hitro pokvarljivimi pridelki shranjevali v ledenih hišah in za zabavo kiparili iz snega.

Letošnjo zimsko sezono se bo 35. Harbin mednarodni festival ledenih in snežnih skulptur uradno začel 5. januarja 2019.

Skulptura ženske z vetrom v laseh

Festival ima tri prizorišča:

  1. Harbin ledeno-snežni svet,
  2. Expo – sončni otok mednarodnih snežnih in ledenih skulptur,
  3. Park ledenih svetilk.

Na vseh prizoriščih bodo tekmovanja v oblikovanju skulptur potekala od 21. decembra 2018 do 4. januarja 2019. V skladu s časovnim okvirjem začnejo umetniki in projektanti ustvarjati skulpture že sredi decembra.

Ob lepem vremenu festival odpre svoja vrata okrog božiča.

Skulptura ponoči

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja