Higiena v frizerskem poklicu

Higiena v frizerskem poklicu

Ustrezna higiena v frizerskem poklicu je namreč ključnega pomena pri zatiranju prenosa okužb in preprečevanju širjenja nalezljivih bolezni.

Pomembna področja higiene

Higiena v frizerskem poklicu

K higieni spadajo vsi preventivni ukrepi, ki so pomembni za varovanje človekovega zdravja:

 • obramba pred škodljivimi vplivi, npr. uničevanje povzročiteljev bolezni,
 • preprečevanje prenašanja,
 • zboljševanje odpornosti proti škodljivim vplivom, npr. zaščitno cepljenje, zdrava prehrana.

Osebna higiena

Higiena v frizerskem poklicu

Vsak posameznik je sam odgovoren za ohranjevanje svojega zdravja. Sem sodi npr. dovolj spanja, osebna čistoča in zdrava prehrana. Obleka, posebno obutev, mora biti udobna in praktična. Tkanine iz naravnih vlaken in usnjeni čevlji omogočajo normalno izločanje znoja. Pogosto prepogibanje obremenjuje hrbet, dolgo stanje povzroča nastanek krčnih žil. Šport in gibanje uravnavata telesne obremenitve in sproščata.

Peneča kopel

Tudi psihični dejavniki vplivajo na dobro telesno in duševno počutje. Psihična higiena se ukvarja s povezavo med psihičnimi obremenitvami in zdravjem. Zaradi stresa, jeze in strahu lahko zbolimo.

Znan dokaz so npr. bolečine v trebuhu pred izpiti. Uspeh v poklicu ali učiteljevo priznanje pa nas navdaja z zadovoljstvom, samozavest in veselje do dela zrasteta. Vsakdo mora poskušati kar najbolj zmanjšati vpliv negativnih psihičnih dejavnikov in okrepiti pozitivne.

Osebna higiena

Kako dragoceno je zdravje, spoznajo mnogi ljudje šele takrat, ko zbolijo. Takrat so pripravljeni korenito spremeniti način življenja.

Mnogo pametneje pa je, da vsak dan upoštevamo pravila zdravega življenja.

Javna higiena

Javna higiena

Občine in država so odgovorne za zdravje svojih prebivalcev. Za to potrebne ukrepe lahko označimo kot javno higieno. Občine so npr. pristojne za:

 • odstranjevanje smeti in čiščenje cest,
 • ureditev površin, namenjenih športnim dejavnostim, oddihu in za kopališča,
 • zaščitna cepljenja, preglede in zatiranje kužnih bolezni.

Država izdaja soglasja in zakone za:

 • vzdrževanje čiste zemlje, vode in zraka,
 • poklicno higieno za poklice, ki bi lahko ogrozili zdravje (higienski predpisi, zakon o epidemijah).

Poklicna higiena za frizerje

Higieno za frizersko delo določajo zakoni in odredbe.

Zakon o epidemijah

Poklicna higiena za frizerje

Navedene so infekcijske bolezni, kot npr. steklina, davica, hepatitis, malarija in tifus. Osebe, obolele za temi boleznimi, ali tiste, pri katerih obstaja sum obolenja, se morajo prijaviti v higienskih zavodih in spoštovati napotke. Prizadetim osebam se lahko začasno prepovejo obiski v javnih prostorih, torej tudi pri frizerju, tako kot tudi opravljanje vsakršne poklicne dejavnosti. Če obstaja sum, da so predmeti prišli v stik s povzročiteljem bolezni, ki jo je po zakonu obvezno treba prijaviti, jih je treba razkužiti.

Odlok o delovnih mestih

Odlok o delovnih mestih

predpisuje, kakšni morajo biti prostori, ki jih uporabljamo za obrtno dejavnost, da ne bi bilo ogroženo zdravje zaposlenih. Za frizersko delo veljajo določila o prezračevanju, osvetlitvi, kakovosti tal in sten, kakor tudi o vzdrževanju čistoče prostorov.

Štiri higienska pravila za frizersko delo

Štiri higienska pravila za frizersko delo

Iz zakonskih določil izhajajo naslednja osnovna pravila higiene:

 1. Čistoča. Roke, pripomočki za delo, tkanine in prostori naj bodo čisti. Umazanija je idealno gojišče za povzročitelje bolezni.
 2. Delo z obolelimi strankami. Stranke z nalezljivimi boleznimi in stranke z nalezljivimi kožnimi boleznimi moramo napotiti k zdravniku. Če ste v dvomih, zahtevajte zdravniško potrdilo.
 3. Dezinfekcija. Če obstaja sum, da ste frizirali stranko, kot je opisano pod točko 2, razkužite roke, pripomočke za delo in tkanine ter sežgite odrezane lase in zaščitni trak. Pripomočke za striženje po vsaki uporabi razkužite. Samo tako boste povsem prepričani, da s svojim delom ne prenašate povzročiteljev bolezni. Rezila za britje pomenijo največjo nevarnost okužbe.
 4. Prepoved dela okuženim osebam. Kdor je obolel za nalezljivo boleznijo, ali kaže znake takega obolenja, ne sme delati v frizerskem salonu. Pristojni zdravnik potrdi njegovo nezmožnost za delo, dokler je okužbeno nevaren.
Osnovna pravila higiene

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Kratki lasje
Prejšnji
Naloga las