Ali je barvanje las škodljivo?

Ali je barvanje las škodljivo

Ko govorimo o škodljivih učinkih barvanja las, se moramo prvenstveno osredotočiti na oksidacijske barve, ki sestojijo vedno iz dveh komponent, barvnega preparata in oksidacijskega sredstva. Z njimi hkrati spreminjamo barvno globino in nianso, zato so najaktualnejše ter se pogosto uporabljajo.

Nevarnost alergije

Osnovne sestavine oksidacijskih barv lahko povzročijo alergične kožne reakcije. Preventivno je pred barvanjem priporočljivo opraviti alergijski test, s katerim ugotovimo, ali smo na določen preparat alergični.

Alergijski test

Centimeter barvne kreme in tri kapljice H₂O₂ zmešamo ter namažemo na obliž, ki ga za 24 ur prilepimo na notranjo stran podlakti. Če gre za alergijo, je koža na tem mestu močno pordela.

Aktivne sestavine niso vedno edini vzrok za nastanek alergije na barve, ki je lahko posledica jemanja antibiotikov ali kakšnih drugih zdravil, predpisanih s strani zdravnika. Zatorej negativen izid testa ne zagotavlja, da pri poznejših barvanjih ne more priti do alergičnih reakcij. Frizerji vemo, da se določene alergije lahko pojavijo po dolgih letih poklicnega dela, zato si roke zaščitimo z rokavicami.

Problematična je sestavina imenovana PPD (p-fenilendiamin). Gre za organski pripravek – znan alergen, ki ga vsebuje 99% oksidacijskih barv. Potencialno lahko povzroči alergijske reakcije kot so pordela koža, otekle veke, srbeči izpuščaji…

Nevarnost raka

Za nekatere snovi, ki tvorijo barvo in skozi kožo prodirajo v telo, strokovnjaki sumijo, da so kancerogene oziroma ni dovolj študij o njihovem genotoksičnem delovanju. Po mnenju zavoda za zdravstvo so neškodljive. Kljub temu mora frizer ali domači uporabnik med nanašanjem barvne mešanice paziti, da čim manj preparata pride na lasišče oziroma kožo na glavi.

Pomembno: lasišča pred barvanjem ne umivamo, saj je na koži in laseh naravni zaščitni mastni sloj.

Barvanje las med nosečnostjo

Med nosečnostjo barvanje las odsvetujemo, saj se med procesom sproščajo snovi, ki lahko povzročijo krvavitve, popadke in v zelo redkih primerih celo sprožijo splav. Če stranka kljub temu vztraja pri barvanju, moramo delo opraviti še posebno vestno.

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja