Osnove striženja las

Osnove striženja las

Lep videz vsake pričeske je odvisen predvsem od pravilnega striženja las. Striženje namreč ni samo krajšanje predolgih las, ampak je osnova za oblikovanje pričeske ne glede na to, ali so lasje naravni ali preparirani s hladno trajno.

Osnove striženja las

Pri tem moramo poudariti, da je striženje naravnih las, ki so obenem še tanki in redki, najbolj zahtevno opravilo. Pri skodranih, debelih in gostih laseh namreč lažje skrijemo spodrsljaj pri striženju.

Seveda zahteva vsaka pričeska svoj način striženja. Posebno modne frizure so komplicirane in zahtevajo vse bolj nenavadne načine striženja, ki so velikokrat tudi zelo zamudni.

Škarje za striženje
Škarje za striženje

Včasih so lase strigli enostavno suhe. Saj je bilo najbolj preprosto s škarjami skrajšati suhe lase enakomerno v okroglo tako imenovano paž pričesko.

Vendar so kmalu ugotovili, da dajejo mokri lasje več možnosti za oblikovanje s striženjem kot suhi. Kajti pri striženju je zelo važno, da postrižemo lase tako, kot to zahteva želena pričeska, kar pa je mogoče le pri mokrih laseh. Suhi so namreč štrleči, trdi, tudi skodrani, zaviti in ne pokažejo končnih linij ter nas lahko zavedejo, da jih nepravilno, na nepravih mestih preveč ali pa premalo skrajšamo.

Škarje za redčenje, efilirke
Škarje za redčenje, efilirke

Tako kot je važno striženje pred oblikovanjem vodne pričeske, je važno tudi pred hlad­no trajno. Marsikdo lase pred hladno trajno enostavno skrajša enakomerno po vsej glavi, ne da bi pri tem pomislil na obliko končne frizure. Tolaži se, da bo po končani hladni trajni lahko popravil obliko z naknadnim striženjem, predvsem s krajšanjem konic. Vendar se skriva v takem mišljenju velika škoda za končno pričesko in stranko.

Tudi pred hladno trajno moramo vedeti, kakšno pričesko si želi stranka in temu primer­no moramo lase pred hladno trajno tudi postriči.

Britev za redčenje
Britev za redčenje

Pomni

  • Za lep videz vsake pričeske je pravilno striženje las ena od osnovnih zahtev.
  • Vsaka pričeska zahteva svoj način striženja.
  • Lase strižemo vedno mokre. Suhi so trdi in štrleči ter nas lahko zavedejo, da jih nepravilno postrižemo.
  • Striženje je važno tudi pred hladno trajno, saj moramo lase vedno ostriči primerno pričeski, ki si jo stranka želi.
  1. Že več kot deset let iščem frizerja, ki bi me dobro ostrigel. Če mi kdo lahko na področju Ljubljane kakšnega priporoči, se mu vnaprej lepo zahvaljujem.

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja