Privlačnost lasne fige

Čeprav so lasne fige še danes sinonim za klasičen balet, svoj izvor in privlačnost dolgujejo damam antične Grčije. Te so ustvarile pričesko, znano kot grški vozel, pri kateri so dolgi lasje gladko počesani nazaj in speti v figo, s sponkami pritrjeno na zatilju, okrašeno z nakitom kot simbol bogastva.

privlačnost lasne fige
balerina v zakulisju
primabalerina
privlačnost lasne fige na ulici

V začetku 19. stoletja lasna figa postane moderna v visokih krogih angleške družbe. Vsakdo seznanjen s filmskimi adaptacijami literarnih del Jane Austen, prepozna elegantne pričeske s figami. Takratna aristokracija je bila obsedena s klasičnimi modnimi vzorci antične Grčije in jih vestno posnemala. Ženske so nosile dolge lase, spete v figo, pričvrščeno na zadnjem delu glave nekoliko više kot pri grškem vozlu.

lasna figa s trakom

V viktorijanskem obdobju so bile zaradi etičnih kodeksov aktualne fige različnih oblik. Za Apolonov vozel, ki postane moderen v 20. in 30. letih 19. stoletja, je značilna preča po sredini glave, figa na zatilju, svedrasti kodri ob obrazu in okoli ušes. La Chinoise je še ena priljubljena pričeska s figo tistega časa. Navdihnila jo je vzhodnokitajska frizura z lasnim vozlom na temenu.

icon-file-text
Francoski izraz
la Chinoise
v dobesednem prevodu pomeni
Kitajci.

model z lasno figo
športnica z lasno figo

Viktorija, lasna figa poimenovana po kraljici Viktoriji, odraža mračno obdobje viktorijanske Anglije. Pričesko tvorita lasni kiti vzdolž obraza, obešeni okoli ušes kot zanki, pritrjeni ob figo na zatilju. Pod vplivom dvora postane figa vsiljeni lasni dodatek, ki poudarja tipične stereotipe o zadrti viktorijanski družbi. Takratne različice fig simbolizirajo ogromne razredne razlike.

privlačnost lasne fige slide 1
privlačnost lasne fige slide 2
privlačnost lasne fige slide 3
balet_slide_1_figa
balet_slide_2_figa
balet_slide_3_figa
balet_slide_1_figa
balet_slide_2_figa
balet_slide_3_figa
previous arrow
next arrow

Konec 19. stoletja viktorijanska lasna figa po zaslugi Gibsonovih deklet doživi transformacijo in postane bolj sproščena, naravna. V 1920-ih modno osveščene dame figo opustijo. Nadomestile so jo s svobodnejšo bob pričesko.

Gibsonova dekleta poosebljajo ideale ženske lepote in fizične privlačnosti. Ustvaril jih je ameriški ilustrator Charles Dana Gibson v 20-letnem obdobju, ki zajema konec 19. in začetek 20. stoletja v Združenih državah Amerike in Kanadi.

1Gibson
2Gibson
3Gibson
4_Gibson
1Gibson
2Gibson
3Gibson
4_Gibson
previous arrow
next arrow

V zadnjih dveh desetletjih mnogi dolgolasi gospodje zavračajo tradicionalna modna pravila in si v vozel zavite lase pripenjajo na temenu. Ta moška različica fige ne predstavlja nič novega. Na Kitajskem so jo nosili že 200 let pred našim štetjem, kar dokazujejo vojščaki iz terakote. Vojska, ki že tisočletja ščiti prvega kitajskega cesarja Čin Ši Huangdi-a.

icon-file-text
Terakota je
glina za oblikovanje,
ki se žge v peči.

vojščaki iz terakote
moška figa

V današnjih časih je pri dekletih moderna dvojna figa odango, poimenovana po japonskih cmokih iz riževe moke. Lase s prsti razdelimo na dva dela in spnemo v figi, pritrjeni nad ušesi.

dvojna figa odango
japonski cmoki iz riževe moke

Na koncu lahko povzamemo, da razvoj lepotnih idealov in modnih trendov skozi zgodovino ni razvrednotil privlačnosti lasne fige. Ravno nasprotno, figa ostaja simbol ženstvenosti, elegance, miline, klasične kulture in enostavnih oblikovnih rešitev.

lasna figa na temenu
večerna pričeska s figo in kito
privlačnost lasne fige na odru

Priporočamo soroden prispevek: Vplivi na modo pričesk.

vplivi na modo pričesk po svetu
 1. Karmen pravi:

  Obožujem fige.

 2. Lisa pravi:

  Fige so fina kombinacija elegantnega in enostavnega.

 3. Sabina pravi:

  Lasne fige so vsekakor zelo privlačne.

 4. Vesna pravi:

  Jutri grem s figo v službo. 🙂

 5. Blažka pravi:

  Končno sem našla dober članek o lasnih figah.

 6. Lucija pravi:

  Ekstra članek!

 7. Gabrijela pravi:

  Lasne fige lahko opišemo s tremi besedami: preproste, originalne, krasne.

Pustite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dyson Supersonic 1 Dyson Supersonic 2 Dyson Supersonic 3
Tehnološko podjetje Dyson
po štiriletnem razvojnem programu
predstavlja revolucionaren sušilnik za lase,
poimenovan Supersonic.
lasne kite 1 lasne kite 2 lasne kite 3
Tradicija nošenja lasnih kit
je globoko zakoreninjena v črnski kulturi
in v mnogih pogledih predstavlja
kolektivno doživetje afriške diaspore.