Privlačnost lasne fige

Čeprav so lasne fige še danes sinonim za klasičen balet, svoj izvor in privlačnost dolgujejo damam antične Grčije. Te so ustvarile pričesko, znano kot grški vozel, pri kateri so dolgi lasje gladko počesani nazaj in speti v figo, s sponkami pritrjeno na zatilju, okrašeno z nakitom kot simbol bogastva.

Privlačnost lasne fige
Privlačnost lasne fige
Primabalerina
Privlačnost lasne fige

V začetku 19. stoletja lasna figa postane moderna v visokih krogih angleške družbe. Vsakdo seznanjen s filmskimi adaptacijami literarnih del Jane Austen, prepozna elegantne pričeske s figami. Takratna aristokracija je bila obsedena s klasičnimi modnimi vzorci antične Grčije in jih vestno posnemala. Ženske so nosile dolge lase, spete v figo, pričvrščeno na zadnjem delu glave nekoliko više kot pri grškem vozlu.

Lasna figa s trakom

V viktorijanskem obdobju so bile zaradi etičnih kodeksov aktualne fige različnih oblik. Za Apolonov vozel, ki postane moderen v 20. in 30. letih 19. stoletja, je značilna preča po sredini glave, figa na zatilju, svedrasti kodri ob obrazu in okoli ušes. La Chinoise je še ena priljubljena pričeska s figo tistega časa. Navdihnila jo je vzhodnokitajska frizura z lasnim vozlom na temenu.

Francoski izraz la Chinoise v dobesednem prevodu pomeni Kitajci.

Viktorija, lasna figa poimenovana po kraljici Viktoriji, odraža mračno obdobje viktorijanske Anglije. Pričesko tvorita lasni kiti vzdolž obraza, obešeni okoli ušes kot zanki, pritrjeni ob figo na zatilju. Pod vplivom dvora postane figa vsiljeni lasni dodatek, ki poudarja tipične stereotipe o zadrti viktorijanski družbi. Takratne različice fig simbolizirajo ogromne razredne razlike.

Model z lasno figo

Konec 19. stoletja viktorijanska lasna figa po zaslugi Gibsonovih deklet doživi transformacijo in postane bolj sproščena, naravna. V 1920-ih modno osveščene dame figo opustijo. Nadomestile so jo s svobodnejšo bob pričesko.

Športnica z lasno figo

Gibsonova dekleta poosebljajo ideale ženske lepote in fizične privlačnosti. Ustvaril jih je ameriški ilustrator Charles Dana Gibson v 20-letnem obdobju, ki zajema konec 19. in začetek 20. stoletja v Združenih državah Amerike in Kanadi.

V zadnjih dveh desetletjih mnogi dolgolasi gospodje zavračajo tradicionalna modna pravila in si v vozel zavite lase pripenjajo na temenu. Ta moška različica fige ne predstavlja nič novega. Na Kitajskem so jo nosili že 200 let pred našim štetjem, kar dokazujejo vojščaki iz terakote. Vojska, ki že tisočletja ščiti prvega kitajskega cesarja Čin Ši Huangdi-a.

Terakota je glina za oblikovanje, ki se žge v peči.
Vojščaki iz terakote
Moška figa

V današnjih časih je pri dekletih moderna dvojna figa odango, poimenovana po japonskih cmokih iz riževe moke. Lase s prsti razdelimo na dva dela in spnemo v figi, pritrjeni nad ušesi.

Dvojna figa odango
Japonski cmoki iz riževe moke

Na koncu lahko povzamemo, da razvoj lepotnih idealov in modnih trendov skozi zgodovino ni razvrednotil privlačnosti lasne fige. Ravno nasprotno, figa ostaja simbol ženstvenosti, elegance, miline, klasične kulture in enostavnih oblikovnih rešitev.

Lasna figa na temenu
Večerna pričeska s figo in kito
Privlačnost lasne fige na odru