Popravki pri barvah las

Popravki pri barvah las

Popravki pri barvah las so priporočljivi in potrebni, če:

  • oseba ni zadovoljna z barvnim odtenkom, čeprav je bilo delo opravljeno pravilno,
  • je bil postopek izveden napačno (npr. napačen preparat, napačna uporaba, napačen izbor barve),
  • je videz las drugačen od pričakovanega.

Za barvne popravke lahko uporabimo sredstva za spreminjanje barve, ki vsebujejo barvila, ki se neposredno vpijajo, kot so npr. obarvani utrjevalci, prelivi ali sredstva za toniranje.

Če so rezultati barvanja pretemni, lahko:

  • alkalno (oksidacijsko) odstranimo barvo,
  • kislo (redukcijsko) odstranimo barvo.

Alkalno odstranjevanje barve

Postopek ustreza svetlenju in ga tako tudi izvajamo.

Posvetlitveno spiranje je šibkejša oblika alkalnega odstranjevanja, ki omogoča rahlo posvetlitev umetnih in naravnih barv las. Sredstvo za posvetlitev je manj močno, ker je razredčeno z vodo.

Če postopek izvajamo prvič, najprej obdelamo dolžino in konice neumitih las, nato pa še predel las tik ob lasišču. Potek postopka moramo opazovati in ga prekiniti takoj, ko je dosežena želena stopnja posvetlitve. Nato raztopino speremo z majhno količino šampona in nanesemo sredstvo za nego.

Popravki pri barvah las

Priprava preparata za posvetlitveno spiranje:

  • 1 merica sredstva za posvetlitev v prahu,
  • 60 ml tople vode,
  • 30 ml 6 ali 9 % raztopine vodikovega peroksida,
  • približno 5 ml šampona.

Kislo odstranjevanje barve

S tem postopkom odstranjujemo barvila, ki so nastala z oksidacijo, in jih tako znova spreminjamo v sredstva, ki tvorijo barvo. Naravne barve las s tem ne moremo posvetliti.

Redukcijska sredstva za odstranjevanje barve so dvokomponentni preparati, ki jih lahko zmešamo šele tik pred uporabo. Pri pripravi moramo točno upoštevati navodila za uporabo. Zadovoljive rezultate dosežemo le pri popravkih blond odtenkov in pri sveže pobarvanih laseh.

Popravki pri barvah las

Po uporabi lase temeljito speremo in umijemo, da z las odstranimo snovi, ki tvorijo barvo. Računati pa moramo s poznejšo rahlo potemnitvijo las, saj del snovi, ki tvorijo barvo in se še nahajajo v laseh, pod vplivom zraka oksidira v barvo.

Spiranje z 1 % raztopino vodikovega peroksida pa ob še navzočih snoveh, ki tvorijo barvo, povzroči takojšnjo potemnitev.

V večini primerov je ob zaključku redukcijskega odstranjevanja barve potrebna dodatna obdelava s sredstvom za toniranje ali vnovično barvanje.

Barvni popravki s sredstvi za toniranje v vijolični, modri in zeleni barvi dajo vedno temnejše barvne rezultate.

Alkalno in kislo odstranjevanje barve

Razpredelnici sta na voljo v pdf obliki. Shranite ju lahko na svoj računalnik in po potrebi natisnete. Dostopni sta na povezavi:
Alkalno in kislo odstranjevanje barve