Mehanski vplivi na lase

mehanski vplivi na lase

Mehanski vplivi na lase, ki jih povzročijo grobi glavniki, krtače in pretirano vsakodnevno tupiranje ali ravnanje las z likalnikom, so zelo škodljivi.

Pri mehanskih vplivih poškodujemo predvsem povrhnjico (kutikulo), ki se zaradi mehanskih dražljajev odpre. Lasje postanejo grobi, porozni, odprta kutikula omogoči sončnim žarkom in kemijskim spojinam lažji dostop do vlage v notranjosti, tako hitreje delujejo na strukturo las ter jo spreminjajo.

Odprta kutikula ni več gladka, ampak groba. Svetloba, ki pade na takšno površino, se razpršuje na vse strani, lasje zato nimajo leska.

mehanski vplivi na lase, most

Pri grobem česanju in krtačenju se poškodujejo predvsem konice las; najbolj pri suhih laseh.

Konice so že same po sebi bolj izpostavljene zunanjim vplivom, na primer sončnim žarkom, zato so vedno bolj porozne in dovzetne za poškodbe.

Če imajo lasje poškodovano kutikulo, se konice las bolj sprimejo med seboj in jih težje razčešemo.

Zaradi tega moramo paziti, kakšne krtače in glavnike uporabljamo; najboljši so iz trde gume, saj imajo gladko površino, okrogle ter tope konice, so najmanj statično naelektreni in tudi najdlje uporabni.

Sintetični glavniki in krtače imajo ostrejše robove, sčasoma postanejo grobi, hrapavi, zato bolj poškodujejo površino las. Poleg tega se sintetični glavniki in krtače hitreje naelektrijo, pa tudi prej zlomijo.

morje, galebi in mlada dama

Pod mikroskopom so opazovali učinek različnih glavnikov na lase. Ugotovili so, da se je kutikula las po 10000-kratnem česanju z glavniki iz trde gume komaj spremenila, medtem ko se je po česanju s plastičnimi hrapavimi glavniki odprla in celo zlomila.

Za grobe in hrapave lase, ki so obenem še tanki ter dolgi, je priporočljiva uporaba glavnika z večjimi razmiki med zobmi. Z zelo gostimi zobmi lase namreč samo trgamo.

Torej so mehanske poškodbe predstopnja za nadaljnje kemijske poškodbe.

pogled na nižino

Priporočamo sorodna prispevka:

  1. Marija pravi:

    Že od nekdaj se izogibam uporabi sintetičnih glavnikov.

Pustite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dyson Supersonic 1 Dyson Supersonic 2 Dyson Supersonic 3
Tehnološko podjetje Dyson
po štiriletnem razvojnem programu
predstavlja revolucionaren sušilnik za lase,
poimenovan Supersonic.
lasne kite 1 lasne kite 2 lasne kite 3
Tradicija nošenja lasnih kit
je globoko zakoreninjena v črnski kulturi
in v mnogih pogledih predstavlja
kolektivno doživetje afriške diaspore.