Trajno kodranje las - TKL

 
 
 

Kazalo

(izberite naslov oz. podnaslov ali nadaljujte z branjem)

Načini kodranja las
Namen TKL
Vrste TKL
Frizerska oprema pri TKL
Tehnika izdelave TKL

Začnimo
Tehnike navijanja pri TKL
Nanašanje preparata za trajno kodranje

Moderne tehnike navijanja
Trajno kodranje izrastka
Trajno kodranje dolgih las s šesticami
Trajno kodranje kratkih las s šesticami
Volumensko trajno kodranje las

Trajno kodranje las

 

napisala in uredila:
Ema Pavičevič

 
 
 

Načini kodranja las

 
Lase lahko kodramo na tri načine:

1. S toploto
2. Z vodno ondulacijo
3. S kemijskimi sredstvi (trajno kodranje las – TKL)
 
 
Kodranje las s toploto

izvajamo na suhih laseh s ščetko in električnimi aparati, kot so: sušilnik, figaro in likalnik z nastavki. S sušenjem kodre oblikujemo in hkrati iz las postopoma odstranjujemo vlago, ki jo lasje sicer vpijajo, kar pomeni, da so lasje higroskopični (vpijajo vlago). Ker je kodranje las s toploto fizikalni proces, ga uporabljamo le občasno, da lasje ne postanejo porozni. Nastala pričeska ohrani obliko do prvega stika z vlago.

slika: kodranje las z likalnikom

 
 
Kodranje las z vodno ondulacijo

pričnemo s pomočjo vode, ki v lasnem keratinu razcepi vodikove vezi in razrahlja solne, zato lasje nabreknejo, nakar jih nemudoma navijemo na navijalke, šestice… Pri sušenju las se razrahljane vodikove in solne vezi znova povežejo in tako lasje obdržijo svojo novonastalo obliko do naslednjega umivanja.

Ondulacija: onde, franc. – val, koder; ondulation, franc. – kodranje.
 
 
Kodranje las s kemijskimi sredstvi (trajno kodranje las – TKL)

 • Vroče kodranje na odrezanih laseh: odrezane in na navijalke navite pramene las kuhamo v alkalni raztopini, da dobimo trajno kodraste pramene. Postopek uporabljajo lasničarji za izdelavo valovitih lasulj, čopov in pramenov za podaljševanje las.
 • Vroče kodranje las na lasišču: na dobro zaščitenem lasišču z alkalnimi raztopinami, navijalkami in grelci na električni tok ustvarimo čvrste trajne kodre krepastega videza. To je bila prva oblika trajnega kodranja las, ki se ne uporablja več. Lasje so ostali skodrani dolgo časa – do enega leta.

  slika: aparat in pribor za vroče kodranje las

 • Hladno kodranje las: pri hladnem trajnem kodranju las oblikujemo kodre s pomočjo različnih preparatov, brez ogrevanja.

Pri vseh postopkih TKL so kodri posledica v laseh spremenjenih kemijskih vezi. Tako nastali kodri so odporni na vodo in vlago dlje časa.
 
icon-file-text kazalo
 
 
 

Namen TKL

 
TKL predstavlja potrebo po preoblikovanju ravnih las v kodraste in obratno, s čimer vplivamo na videz in obstojnost pričeske, ki odgovarja zahtevam mode določenega časa.

Namen TKL ni samo poudariti kodravost ali valovitost las, temveč tudi doseganje učinkov kot so:

 • privzdignjenost las od lasišča (pri mastnih laseh)
 • povečanje volumna pričeske (pri tankih laseh)
 • oblikovanje obstojnejše frizure do naslednjega umivanja las

Pri trajnem ravnanju naravno kodraste lase navijemo na debele navijalke ali jih enostavno gladimo z glavnikom. Uporabljamo iste preparate kot pri TKL.
 
icon-file-text kazalo
 
 
 

Vrste TKL

 
Glede na način dela, uporabo preparatov in oblike pričeske, razlikujemo dve osnovni vrsti TKL:

1. Klasično TKL
2. Moderno TKL
 
 
Klasično trajno kodranje las

Cilj klasičnega TKL je močna kodravost in oblikovanje obstojne pričeske. Da bi to dosegli, morajo biti lasje zdravi, nepoškodovani in predhodno kemijsko neobdelani, saj bomo pri prvem delu postopka uporabili močnejšo koncentracijo preparata za TKL. Navijalke morajo biti tanjše, da bodo nastali čvrsti kodri. Obvezna je omočitev pramenov s preparatom pred navijanjem (izjema so včasih kratki lasje).
 
Vrstni red navijanja:
z delom vedno začnemo na zatilju in končamo na sprednjem, čelnem delu glave. Čas delovanja preparata je daljši, da lahko popolnoma opravi svojo nalogo. Po končanem kemijskem procesu oblikujemo lase z vodno ondulacijo ali jih naravno posušimo.
 
 
Moderno trajno kodranje las

Moderno TKL nam omogoča več načinov doseganja kodravosti in je pogosto osnova sodobne pričeske, saj dajejo naravno posušeni lasje stranki mladosten in vihrav videz, medtem ko klasično TKL ponavadi ustvari staromoden videz. Cilj modernega TKL niso vselej čvrsti kodri, temveč skodrani lasje v različnih stopnjah čvrstosti – od raznih valov do čvrsto oblikovanih spiralnih kodrov.

Ni potrebno kodrati vseh las, kodre lahko oblikujemo samo na določenih delih lasišča. Prameni in barvani ali beljeni lasje nam lahko služijo kot podlaga tej trajni preparaciji, kar pri klasičnem TKL ni možno.

Pri modernem TKL uporabljamo različne velikosti in oblike navijalk ter razne preparate – odvisno od poškodovanosti las in želenega učinka. Po končanem kemijskem procesu lase sušimo s sušili in po potrebi oblikujemo s številnimi pomagali in utrjevalci.
 
icon-file-text kazalo
 
 
 

Frizerska oprema pri TKL

 
Za strokovno in kvalitetno izvedbo TKL poleg preparatov potrebujemo tudi zaščitna sredstva, pribor in v določenih primerih aparate za pospešitev kemijskega procesa TKL.
 
 
Zaščitna sredstva

Pri delu s kemijskimi preparati moramo skrbeti, da le-ti ne pridejo v stik s kožo stranke in frizerja. Zato uporabljamo naslednja zaščitna sredstva:

 • za zaščito vratu imamo zaščitni trak in brisačo
 • za zaščito oblačil uporabimo plastificirano ogrinjalo
 • strankino kožo ob lasišču zaščitimo s samolepilnim trakom, če ga nimamo, lahko kožo namažemo s kremo (emulzija V/0) in uporabimo trakove vate
 • roke si frizer zaščiti s plastičnimi rokavicami ali izbere preparate in tehniko dela, pri kateri so roke manj v stiku s preparati

 
Pribor med delom TKL

Za pripravo preparatov in med delom potrebujemo: navijalke za lase, skodelice, gobice, aplikatorje, merilne valje (menzure), ščipalke, glavnike, kapo za pokrivanje navitih las itd.
 
1. Navijalke za lase so različnih oblik, velikosti, debelin in omogočajo najrazličnejše oblike kodrov na laseh. Navite lase pripenjamo na navijalke z gumicami, iglicami ali na kakšen drugačen način.

2. Skodelice za pripravo preparatov so plastične. Za nanašanje preparatov za lase uporabljamo gobice.
3. Aplikatorji nam služijo za pripravo in nanašanje preparatov. Pripravni so za omočitev s preparati po opravljenem navijanju za TKL, tako frizerjeve roke ne pridejo v stik s kemikalijami.
4. Merilni valj uporabljamo za merjenje količine preparatov in njihovo redčenje.
5. Glavnik s konico za oddeljevanje pramenov mora biti plastičen.
6. Plastična kapa je namenjena prekrivanju navitih in s preparatom omočenih las, da dobimo toploto, potrebno za razvoj kemijskega procesa TKL.
7. Zaščitni papirčki iz poroznega materiala so namenjeni za zaščito občutljivih, poškodovanih konic las. Z njihovo pomočjo laže navijamo krajše pramene las. Papirčki le-te podaljšajo in izravnajo. Ta način nam omogoči hitrejše navijanje.

8. Anatomska zaščitna posoda – v njej se zbirajo odvečne količine preparatov, ki kapljajo po omočitvi. Omogoča nam temeljito zaščito vratu, oblačil stranke in tudi brisače ter ogrinjala.
 
icon-file-text kazalo
 
 
 

Tehnika izdelave TKL

 
Delo temelji na treh osnovnih fazah:

1. Pripravljalna dela frizerja
2. Razvijanje kodrov na laseh
3. Fiksiranje kodraste oblike las
 
 

Pripravljalna dela so:

1. Testiranje občutljivosti kože
2. Analiza las
3. Izbira preparatov in tehnike dela
4. Priprava preparatov (receptura, navodila)
5. Umivanje las
6. Striženje las
7. Zaščita stranke in oddeljevanje las
 
 
Testiranje občutljivosti kože (če sumimo, da bi lahko obstajala alergičnost)

Testiranje se lahko opravi na notranji strani podlakti ali na koži za ušesom. S kosmičem vate namočenim v preparatu za TKL, podrgnemo kožo, pustimo 15 min delovati in nato speremo. Po 24 urah vidimo rezultat. V primeru pordečitve kože se TKL ne priporoča.
 
 
Analiza las

Pri analizi las ugotavljamo:

 • kakovost las
 • poškodovanost las
 • dolžino las

 
Po kakovosti so lasje lahko:

tanki – nežne strukture, mehki in občutljivi, srednje debeline, debeli in trdi, naravno mastni ali suhi.

slika: aparat za merjenje debeline las

 
Poškodovanost las določamo glede na to,

 • do katere stopnje so poškodovani (porozni)
 • ali so poškodovane samo konice
 • ali so lasje po dolžini različne strukture
 • ali so lasje samo na določenih delih poškodovani (predhodno trajno kodrani, barvani ali beljeni)
 • s katerimi preparati so bili lasje obdelani

 
Dolžina las:

 • kratki
 • srednje dolgi
 • dolgi

 
 
Izbira preparatov in tehnike dela

Analiziranje las in lasišča, želena kodravost in oblika pričeske nas vodijo pri izbiranju preparatov in določitvi primerne tehnike dela.

Klasično TKL bomo izvajali na zdravih, debelih laseh. Omočili jih bomo z močnejšo koncentracijo preparata za 1. del TKL po pramenih pred navijanjem.

Moderno TKL bomo izvajali na laseh srednje in nežne strukture. Vrstni red omočitve s preparatom in navijanja las bo odvisen od dolžine las.

Pri poškodovanih laseh bomo obvezno uporabili preparat strukturant in nato preparat za 1. del TKL nižje koncentracije, s katerim bomo lase omočili po navijanju. Preparati strukturanti so namenjeni izenačevanju strukture delno poškodovanih las (prameni, konice pri večkrat pobarvanih laseh), ki upočasnijo delovanje 1. preparata za TKL in jih tako zaščitijo.

Naravno mastne lase težje kodramo, zato uporabimo preparat močnejše koncentracije. Stranka dobi po TKL občutek, da se ji lasje manj mastijo (kodravost dvigne lase od lasišča…).

Za suhe lase izberemo vedno blagi – negovalni preparat, da jih še bolj ne izsušimo.
 
 
Priprava preparatov (receptura, navodila)

Danes lahko na tržišču kupimo preparate za vsako vrsto las: za normalne in zdrave, barvane, svetlene z barvo, beljene, lase s prameni… Pomembno je, da izberemo proizvajalca in proizvod, ki bo odgovarjal lasem, katere želimo preoblikovati. To je običajno najtežja naloga frizerja.

Priporočljivo je uporabljati preparate negovalnih skupin: soft, care…

Potrebovali bomo:

 • 60 – 80 ml preparata za kodranje
 • 80 – 100 ml preparata za fiksiranje
 • 25 – 30 ml preparata strukturanta

 
Za primer so predstavljeni naključno izbrani proizvajalci. V salonih boste spoznali še mnoge druge.
 

Keune

Goldwell
Subrina

 
Vsak proizvajalec ima tri skupine preparatov za TKL. S pravilno analizo las bomo lahko izbrali skupino, ki bo odgovarjala našemu cilju.

Vedno preberemo navodila in se po možnosti čim pogosteje udeležujemo predstavitev proizvodov različnih proizvajalcev ter si na ta način pridobimo znanje.

Strokovno podkovan frizer se bo znal pravilno odločiti med proizvajalci in njihovimi proizvodi. Trgovski potniki in posredniki ga bodo težko zavedli s prijaznim besedičenjem, reklamo in razlikami v cenah, ki so običajno tako majhne, da niso omembe vredne.
 
icon-file-text kazalo
 
 
 

Začnimo

 
1. Umivanje las

Pred TK vedno umijemo lase. Uporabimo blag šampon, da lase in lasišče ne razmastimo, saj mastni sloj deluje na lasišču kot zaščita. Šamponiramo le enkrat. Po umivanju z brisačo popivnamo odvečno vodo.

Pri laseh s strukturnimi poškodbami nanesemo regenerator in ga speremo. Kasneje nanesemo tudi strukturant pred postopkom TKL.

Če uporabimo preparate negovalnih skupin (care perm, soft), po umivanju las regenerator ni vedno potreben.

Če pred TKL strižemo, po umivanju nanesemo regenerator, da lase med striženjem laže razčesujemo.
 
 
2. Striženje las

Obliko frizure načrtujemo pred TKL, zato tudi strižemo lase pred postopkom kodranja (paž – enako dolgi lasje niso primerni za kodranje, ker se kodraste konice pri česanju vozlajo…).
 
 
3. Zaščita stranke, osnovno razdeljevanje

Po striženju pripravimo stranko za kemijski postopek. Na robu lasišča uporabimo kremo za kožo, zaščitni trak, brisačo in plastično ogrinjalo.
 
 

Tehnike navijanja pri TKL

 
Klasična tehnika navijanja

Pri tej tehniki navijamo lase po določenem vrstnem redu, v določeni smeri ne glede na obliko končne frizure.

Razdeljevanje las na devet delov za klasično TKL:

slika: razdeljevanje las na devet delov

 
Če želimo na sprednjem delu glave narediti prečo, razdelimo lase na osem delov. Sprednji del navijemo glede na prečo: levo, desno, na sredini.

slika: razdeljevanje las na osem delov

 
Pri navijanju moramo gumice (elastike) pritrjevati tako, da ne pritiskajo na začetni del pramena las na navijalki. Paziti moramo, da jih ne zavijamo. Na koncu navijanja je priporočljivo gumice podložiti s ploščicami ali plastičnimi iglicami in s tem preprečiti nastanek njihovih nezaželenih odtisov.

slika: oddeljevanje in navijanje pramenov

 
icon-file-text kazalo
 
 
 

Nanašanje preparata za trajno kodranje

 
Izberemo lahko naslednje metode:

direktna metoda: kadar moramo pramene las prepojiti s preparatom preden jih navijemo na navijalke, kar pride v poštev predvsem pri klasičnem TKL in pri več kot 20 cm dolgih laseh. Lase sprva razdelimo na posamezne razdelke, jih omočimo in navijemo. Nato s kosmičem vate še enkrat omočimo vsako navijalko – začnemo na zadnjem delu glave.
 
 
Indirektna metoda: najbolj primerno je, da preparat nanašamo z aplikatorjem (plastenka s posebnim nastavkom za nanašanje). Na že navitih laseh začnemo na zatilju in nanašamo enakomerno in sistematično. Vsaka navijalka mora biti dobro prepojena. Pred nanosom preparata kožo ob robovih lasišča namažemo s kremo in obložimo s trakovi vate. Če je preparat med nanašanjem stekel na kožo, ga nemudoma popivnamo z vato.

 
 
Sredstva za TKL v obliki pene nanašamo na lase z ročnimi aplikatorji, električnimi kompresorji ali kot razpršilo. Pri tem nastane trdna pena, ki mora prekriti vse navite predele las. Ne potrebujemo plastične kape.
 
 
Čas delovanja preparata za kodranje

V navodilih, ki so priložena proizvodom, je naveden orientacijski čas delovanja. Stopnjo preoblikovanja sproti nadziramo, tako da po petih minutah poskusno odvijemo navijalko do 2/3 in opazujemo upognjenost las oz. plastičnost. Glede na stanje lahko čas delovanja podaljšamo. Pri predolgem delovanju preparata obstaja nevarnost, da lasje postanejo krepasti.

Čas delovanja je odvisen od: vrste preparata, strukture las, temperature okolja in časa preoblikovanja (kontrole).

Čas delovanja lahko skrajšamo za polovico, če uporabimo toplotne sevalnike: klimazon, savno ali sušilno kapo. Pri laseh s poškodovano strukturo ne uporabljamo dodatnih virov toplote.
 
 
Spiranje preparata za kodranje

Ko ugotovimo, da so lasje dovolj kodrasti, preparat temeljito speremo z njih. Voda mora biti dovolj topla, da s hitrim ogrevanjem las utrdimo kodre. Enakomerno moramo spirati po celotnem lasišču nekaj minut (5 min). Dobro spiranje omogoča boljše fiksiranje. Nato z las odstranimo odvečno vodo, pomagamo si z brisačo.

 
 
Fiksiranje las

Preparat za fiksiranje mora biti prilagojen preparatu za trajno kodranje. Način nanašanja je odvisen od vrste preparata za fiksiranje:

 • sredstvo pripravljeno za takojšnjo uporabo, nanašamo neposredno iz dozirne plastenke (aplikatorja)
 • sredstvo v obliki pene enakomerno nanesemo na navite lase
 • peneča sredstva za fiksiranje (1+1 redčimo s toplo vodo) pripravimo v skodelice in razporejamo po navitih laseh s posebno gobico za nanašanje – s stiskanjem gobice ob navijalke tvorimo peno

Pri fiksiranju preparat za fiksiranje najprej nanesemo na navite lase, nato po določenem času (10 min – navodila proizvajalca) navijalke odstranimo in preostanek fiksirja nanesemo na odvite lase, ki jih potiskamo proti lasišču, da jih ne ravnamo, in ga pustimo delovati še 5 min. Na koncu fiksir temeljito speremo z las.
 
 
Nega po TKL

Postopek trajnega kodranja zaključujemo s posebnimi preparati za nego. Z njimi nevtraliziramo preostanke kemijskih snovi v laseh, olajšamo česanje in pospešujemo utrjevanje keratina. Uporabljamo preparate za regeneracijo, ki jih razporedimo po laseh in nato skrbno speremo. Po TKL nikoli ne delamo obloge za lase, ker bi poškodovali kodre.

Nasvet: stranki vedno svetujemo, kako negovati lase doma. Uporablja naj šampon in regenerator za kodraste lase. Če se pojavi izsušeno frlenje, lase krotimo z negovalnimi sredstvi v spreju, ki se ne spirajo. Samo pri negovanih in zdravih laseh so kodri lepi. S sodobnimi preparati to lahko dosežemo.
 
icon-file-text kazalo
 
 
 

Moderne tehnike navijanja

 
Za moderno TKL lase navijemo v obliki frizure. Predhodno oddeljevanje po celem lasišču na debelejše pramene ni potrebno. Za hitrejše navijanje in natančnost pri delu lase oddeljujemo glede na širino izbranih navijalk: spiralna tehnika, cik-cak, diagonalna, krožna, piramidasta…

slika: cik cak navijanje

 

slika: krožno navijanje

 

slika: 1. klasično navijanje, 2. diagonalno navijanje

 
Kot smo že omenili, za moderno TKL lase navijemo v obliki frizure. Za hitrejše navijanje in natančnost pri delu lase oddeljujemo glede na širino izbranih navijalk.

slika: cik cak razporeditev navijalk in oddelitev pramena, sledi navijanja so manj vidne

 

slika: navijanje na dve navijalki

 

slika: spiralno navijanje na različne navijalke

 

slika: navijanje za večji volumen las na izbranem delu lasišča

 
icon-file-text kazalo
 
 
 
Trajno kodranje izrastka
 
Spodnji način navijanja je primeren za trajno kodranje izrastka pri že prepariranih laseh. Nekoč smo ga izvajali z dvema navijalkama.


 
icon-file-text kazalo
 
 
 
Trajno kodranje dolgih las s šesticami
 
Na spodnjih slikah lahko vidite tehniko: navijanje šestic pri trajnem kodranju dolgih las. Dobimo spiralne kodre naravnega videza. Za pripenjanje šestic uporabljamo izključno plastične ščipalke.

 
icon-file-text kazalo
 
 
 
Trajno kodranje kratkih las s šesticami
 
Na primeru spodaj je prikazano: oblikovanje trajnih kodrov na krajših laseh s šesticami. Neželene posledice trajnega kodranja na laseh niso vidne.

 
icon-file-text kazalo
 
 
 
Volumensko trajno kodranje las
 
Z velikimi navijalkami in negovalnimi preparati za TKL ustvarimo rahle, velike kodre, ki so idealni za oblikovanje frizure z naravnim sušenjem.

 
Za izvajanje modernega trajnega kodranja so potrebne delovne spretnosti, vsesplošno strokovno znanje in izkušnje frizerja.
 
 

napisala in uredila:
Ema Pavičevič

 
 
 
 

Kazalo

(izberite naslov oz. podnaslov za vnovično branje)

Načini kodranja las
Namen TKL
Vrste TKL
Frizerska oprema pri TKL
Tehnika izdelave TKL

Začnimo
Tehnike navijanja pri TKL
Nanašanje preparata za trajno kodranje

Moderne tehnike navijanja
Trajno kodranje izrastka
Trajno kodranje dolgih las s šesticami
Trajno kodranje kratkih las s šesticami
Volumensko trajno kodranje las

Trajno kodranje las

 

Dyson Supersonic 1 Dyson Supersonic 2 Dyson Supersonic 3
Tehnološko podjetje Dyson
po štiriletnem razvojnem programu
predstavlja revolucionaren sušilnik za lase,
poimenovan Supersonic.
lasne kite 1 lasne kite 2 lasne kite 3
Tradicija nošenja lasnih kit
je globoko zakoreninjena v črnski kulturi
in v mnogih pogledih predstavlja
kolektivno doživetje afriške diaspore.