Naj bo sončenje prijetno in koristno

Naj bo sončenje prijetno in koristno

Vsako poletno sezono se je dobro vedno znova vprašati: “Kaj moramo storiti, da bo sončenje prijetno in koristno.”

Poletno sonce prebudi v nas željo po temni, zagoreli polti. Ko potemnimo, želimo temno barvo obdržati čim dalj časa. Poletna bronasta barva vsakomur lepo pristaja in ga napravi zadovoljnega. Poleg tega nam temna barva omogoča, da si privoščimo tudi tiste barve, ki jih sicer ne nosimo, ker se nam ne prilegajo.

Naj bo sončenje prijetno in koristno

Kaj je pravzaprav temna barva, ki si jo tako želimo, in kako nastaja? Pod vplivom sončnih ultravioletnih žarkov pride v naši koži do kemijsko-biološkega procesa, do močnejše pigmentacije, kar je pravzaprav naravna obramba kože pred sončnimi opeklinami. Kakor je znano iz davnine, čeprav je sonce izvor življenja, zdravja in vitalnosti, je lahko tudi škodljivo, če pretiravamo ali se ne držimo nekaj koristnih pravil.

Na kaj moramo paziti pri sončenju?

Naj bo sončenje prijetno in koristno

V prvi vrsti mora biti sončenje stopnjevano, tako da ima koža dovolj časa, da ustvari čim več zaščitnega pigmenta. S sončenjem moramo začeti že v pomladanskih dneh, izkoristiti vsako priložnost in ne začeti naenkrat in intenzivno šele na letnem dopustu. Ne smemo pozabiti, da poteka pigmentacija tudi v polsenci ali kadar sonce le delno sije skozi oblake. Da bi preprečili nastajanje opeklin, moramo uporabljati sredstva, ki na zunaj zaščitijo kožo, ker ji nismo dali dovolj časa za lastno samoobrambo.

Ta sredstva izdelujejo v obliki olja, losjona, kreme in sprejev. Vsebujejo tako imenovane zaščitne filtre, ki vpijajo del tistih ultravijoličastih žarkov, ki so škodljivi in povzročajo opekline. Na tej osnovi so zasnovana sredstva za zaščito pred soncem.

UV index

Uporabljamo jih tako, da jih vtremo v kožo, a da na koži še ostane tanek sloj, ki ga moramo obnoviti po vsakem plavanju, oziroma tuširanju. Z oljem ali kremo se namažemo v senci, ker ta sredstva bolje delujejo, če jih namažemo na hladno kožo. Za obraz in vrat uporabljamo kot podlago hidratantno kremo. Za ostalo nego so potrebni vsi kozmetični preparati, kot sicer doma.

UV indeks 1-2:

nosite sončna očala in uporabljajte zaščitne kreme.

UV indeks 3-5:

nosite sončna očala, uporabljajte zaščitne kreme, prekrijte telo z obleko, glavo s klobukom in poiščite senco okoli poldneva, ko so sončni žarki najmočnejši.

UV indeks 6-7:

nosite sončna očala, uporabljajte zaščitne kreme z zaščitnim faktorjem 15 ali več, prekrijte telo s primerno obleko, nosite klobuk s širokimi krajci, čim bolj zmanjšajte čas izpostavljanja soncu, dve uri pred poldnevom in tri ure po sončnem poldnevu (to je od 11:00 do 16:00) v področjih, kjer se uporablja premakljivi letni čas.

UV indeks 8-10:

veljajo isti ukrepi kot pri UV indeksu 6-7, upoštevajte pa, da nezaščitena koža lahko hitro dobi opekline.

UV indeks 11:

potrebni so vsi ukrepi, nošenje sončnih očal, zaščitne kreme, koža mora biti pokrita s srajco z dolgimi rokavi, nositi je potrebno dolge hlače, uporabljajte zelo širok klobuk. Izogibajte se soncu dve uri pred in tri ure po sončnem poldnevu.

Kaj pa po sončenju?

Po sončenju odstranimo losjon in zaščitno sredstvo za sončenje ter namažemo kožo s hidratantno kremo ali zvečer z nočno kremo. Ta je posebno potrebna na mestih, kjer je koža že pordela, je preobčutljiva in razdražena.

Tonike lahko reduciramo, če so na alkoholni bazi. Za suho in zelo suho kožo pridejo v poštev samo blagi toniki. V kolikor so prizadete veke, pride prav obkladek s kamiličnim čajem.

Kaj pa po sončenju

Kožo moramo varovati pred izsušenjem, ker jo sonce zelo izsuši. Pogosto ugotovimo šele potem, ko izgine lepa bronasta barva, da je koža izčrpana. To se dogaja, če je nismo vseskozi oprezno negovali. Čeravno je koža potemnela, je ostala v bistvu ista po svojih funkcijah, po kakovosti in količini lastnosti, posebno glede maščob in vlage. Ne pozabimo, da so hladna morska kopel, veter in plaža zelo ugodni, vendar vseeno pospešujejo vnetje in izsušenje kože. To so glavni vzroki, da postane koža groba in nabrana in da se male porice spremenijo v izrazitejše pore. V zvezi s tem, kar smo navedli, je potrebna nega kože tako prvi kot zadnji dan.

Kaj moramo storiti, da bo sončenje prijetno in koristno?

Telo in kožo moramo počasi prilagajati soncu, in sicer tako, da se postopoma sončimo že doma.

Kožo moramo zavarovati s kozmetiko za zaščito pred soncem. Ne zamudite redne kozmetične nege, da se koža ne izsuši.

Kaj moramo storiti, da bo sončenje prijetno in koristno
Slamnati klobuk

Pred sončenjem odstranite šminko in puder. Poleg tega se morate držati tudi naslednjih navodil:

  • ne priporočamo daljšega sončenja v ležečem položaju. Če leže zaspimo, sončni žarki močno delujejo na možgane. Pride do zdraženja živčnega sistema in lahko se pojavijo znaki sončarice, glavobol in nezavest.
  • Bolje je, da se na soncu gibljete. Enakomerneje potemnite, poleg tega pa se z gibanjem uravnava temperatura telesa in pospeši menjava snovi. Obenem pomeni zračni tok prijetno in koristno zračno kopel.
  • Ne kopajte se s polnim želodcem! Ne jejte težkih jedi, kajti želodec, črevesje in srce se morajo ravno tako odpočiti. Jejte sadje, solate, zelenjavo, jogurt, kravji sir. Izogibajte se mastnih jedi in mesa. Po kopanju se preoblecite v suho kopalno obleko. Po morski kopeli se oprhajte s sladko vodo. Odpovejte se hladnim pijačam – ne gasijo žeje.
  • Pudranje in šminkanje naj bo normalno. Barvanje obrvi in trepalnic opravite pred odhodom pri kozmetičarki.
Skica plaže

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja