Zgodovina barvnih sprememb las

Barvno spreminjanje las ima v zgodovini kozmetike dolgo tradicijo. Najstarejši recepti izhajajo iz Egipta in Grčije.

Lase so spreminjali:
 • v kultne namene,
 • da bi obdržali mladostni videz in skrili osivele lase,
 • zaradi modnih zahtev.

 

Kazalo

Sredstva za posvetlitev barve las
Rastlinska barvila
Barvila kovinskih soli

 
Kopalnica rimske dame, Juan Giménez Martín
 

Sredstva za posvetlitev barve las

 
Za posvetlitve las so uporabljali alkalna sredstva, npr. pepeliko ali ap­neno vodo, ki so razgrajevala naravne pigmente v laseh. Rimljani so tudi vlažili lase z morsko vodo in zvarki iz kamilic in nato pustili, da so lasje na soncu posvetlili.

L. 1818 so prvič izdelali vodikov peroksid. Od konca 19. stol. ga uporabljajo kot sredstvo za beljenje oz. posvetlitev las.
icon-file-text
 
 

Rastlinska barvila

 
To so vodotopni zeliščni izvlečki. V starem veku so v Sredozemlju uporabljali liste kane in indigovca. Kana daje rdeč do rdečeoranžen barvni ton, indigo pa modre barvne odtenke. Z mešanjem obeh lahko dobimo barvne odtenke od rdečerjave do črne. S predhodno osvetlitvijo las in nadaljnjo obdelavo z barvili iz orehov, slezenovca, hrasta, barvilnega rumenika, korenine broča, octovca in drugih so v starem veku barvali lase od blond do črne barve.

Rastlinska barvila pa so dovoljevala le omejene spremembe barv, njihova prekrivnost največkrat ni bila zadostna. Poleg tega ni bilo mogoče natančno določiti želene barve, sam postopek pa je pogosto trajal tudi več ur.
icon-file-text
 
 

Barvila kovinskih soli

 
Tudi ta sredstva so uporabljali v starem veku, in sicer v obliki raztopin kovinskih soli. Svinec npr. reagira z ocetno kislino v svinčev acetat. Ta svinčeva sol daje z žveplom v laseh črnikasto obarvanje. Podobne učinke dosežemo z bakrovimi, železovimi ali srebrovimi solmi. Raztopljene soli teh kovin reagirajo s sulfidnimi raztopinami v soli temnorjave do črne barve, ki v vodi niso topne.

kovinske solislika: kovinske soli

Barvila iz kovinskih soli so dala lasem nenaraven, kovinski lesk. Mnoge od uporabljenih kovinskih soli pa so bile zdravju škodljive in celo strupene.

Kovinske soli delujejo na vodikov peroksid katalitično. Ko so v frizerski praksi pričeli uporabljati vodikov peroksid, so bila barvila kovinskih soli vedno manj v uporabi.
icon-file-text

 1. Vasja pravi:

  Nekoč so bili bolj iznajdljivi, z manj so naredili več.

 2. Kasja pravi:

  Kako dobra naslovna slika!!!

 3. Jana Belsak pravi:

  Kaj dela sodium pikramat v kani za lase in zakaj potem, ko si uporabil kano, ki vsebuje sodium pikramat ne smeš uporabiti Subrine biserno blond?

Pustite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dyson Supersonic 1 Dyson Supersonic 2 Dyson Supersonic 3
Tehnološko podjetje Dyson
po štiriletnem razvojnem programu
predstavlja revolucionaren sušilnik za lase,
poimenovan Supersonic.
lasne kite 1 lasne kite 2 lasne kite 3
Tradicija nošenja lasnih kit
je globoko zakoreninjena v črnski kulturi
in v mnogih pogledih predstavlja
kolektivno doživetje afriške diaspore.