Regeneratorji

Regeneratorji

Regeneratorji so preparati za delno in začasno obnovo kemijsko, mehansko ter toplotno poškodovanih las. Kemijske poškodbe povzročimo s spreminjanjem barve, trajnim kodranjem ali ravnanjem las; mehanske s česanjem, ščetkanjem in tupiranjem; toplotne pa s predolgim ali prevročim sušenjem, likanjem ter kodranjem s kodralnikom.

Zaradi poškodb lasje spremenijo svoje lastnosti. S časom postanejo pusti, izgubijo lesk, prožnost, trdnost, lahko se povečata njihova vpojnost – občutljivost na vlago, in elektrostatični naboj.

Na tržišču je pestra izbira regeneratorjev oziroma kurativnih (negovalnih) preparatov za lase, s katerimi delno izboljšamo njihovo strukturo in regeneriramo lasno ovojnico (kutikulo). S kemijskimi preparati uničenih las žal ne moremo obnoviti z negovalnimi izdelki, potrebno je počakati, da ponovno zrastejo.

Pri poškodovanih laseh s prostim očesom opazimo le razcepljene konice in slamnat videz, medtem ko so pod mikroskopom na povrhnjici las vidne številne špranje, vdolbinice, nazobčani robovi, odprta kutikula in pretirano razmaknjene krovne luske, zato so lasje porozni.

Regeneratorje delimo po namenu, ki določa način njihove uporabe:

  1. Utrjevalec z negovalnim učinkom nanesemo na umite, z brisačo osušene lase in ne speremo; nato jih razčešemo ter oblikujemo pričesko.
  2. Regenerator s hitrim delovanjem nanesemo na umite, z brisačo osušene lase, enakomerno razporedimo po lasišču in po treh minutah temeljito speremo s toplo vodo.
  3. Regenerator s podaljšanim delovanjem se uporablja kot obloga ali maska; umite, z brisačo osušene lase počešemo na prečo, s čopičem oblogo enakomerno nanesemo na razdelek in postopek ponavljamo po celotni glavi; nato zmes porazdelimo še od lasnih korenov proti konicam, lase prečešemo s širokim glavnikom in si nadanemo plastično kapo ovito z brisačo, da zadržimo telesno toploto ter preprečimo izsušitev; čas delovanja oblog je od 15 do 30 minut, nakar lase temeljito speremo.

Za nego las in lasišča se vse več uporabljajo tudi domači pripravki:

Čeprav se nanos regeneratorja priporoča po vsakem umivanju s šamponom, ga mnogi ne uporabljajo, ker naredi lase izrazito mehke in jih je težko krotiti. V takšnih primerih si pomagamo z utrjevalcem, ki olajša oblikovanje pričeske. Regenerator nahrani lase kot hidratantna krema za obraz navlaži kožo, zato nanj ni dobro pozabiti.

Regenus, lat. = obnova,
cura, lat. = nega.

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Swingtime
Prejšnji
Swingtime