Utrinki iz zgodovine frizerstva
Utrinki iz zgodovine frizerstva

Utrinki iz zgodovine frizerstva

VII. republiško frizersko tekmovanje v Mariboru leta 1964

V dobro obiskani in okusno opremljeni veliki dvorani »C« mariborskega sejma, je konec aprila 1964 v Mariboru potekalo VII. republiško tekmovanje za frizerje s področja Slovenije.

Organizacija tekmovanja je bila zaupana izkušenemu Brivsko-frizerskemu podjetju iz Maribora, ki je vzorno izpeljalo prireditev.

Priznanega strokovnega tekmovanja se je udeležilo 52 tekmovalcev iz vseh krajev Slovenije, največ iz Maribora, Celja in Ljubljane.

Tekmovanje je bilo razpisano za osem tekmovalnih disciplin. Najprej so se dijaki frizerskih šol pomerili v striženju s škarjami in oblikovanju ženskih dnevnih pričesk z vodno ondulacijo.

Po končanem prvem delu tekmovanja, so nastopili kvalificirani in visoko kvalificirani mojstri, ki so se v skladu z napotki lotili moškega modernega striženja ‘carre’, kreativnega striženja z britvijo, oblikovanja ženskih dnevnih frizur z vodno ondulacijo in ustvarjanja svečanih ter umetniških pričesk.

Stvaritve tekmovalcev je ocenila neodvisna skupina frizerskih strokovnjakov iz Zagreba in Sarajeva.

Utrinki iz zgodovine frizerstva
I. nagrada za dnevno frizuro: Krsmanović Ruža iz Maribora

Največ uspeha so poželi tekmovalci iz Maribora, kar je bilo za pričakovati, glede na njihovo dolgoletno in sistematično strokovno delo. Poleg Mariborčanov so obilo kreativnosti pokazali tudi frizerji iz Celja in Ljubljane.

Utrinki iz zgodovine frizerstva
Visoka fantazija: Zdravko Erjavec iz Ajdovščine

Med posamezniki sta imela največ uspeha Ruža Krsmanović, ki je tretjič osvojila naslov republiške prvakinje v ženskem frizerstvu in Jože Matuš, ki je kot Krsmanovićeva že tretjič postal republiški prvak v moškem frizerstvu. Zmagovalca sta prejela pokal »Obrtno komunalne zbornice SRS« in prihajata iz Maribora.

Utrinki iz zgodovine frizerstva
III. nagrada za večerno frizuro: Nada Ban

Med dijaki frizerskih šol je prvo mesto v moškem frizerstvu zasedla Ljudmila Klobasa in ženskem Milena Eger, dekleti sta ravno tako iz Maribora.

Prvih pet tekmovalcev je zastopalo Slovenijo na zveznem tekmovanju v Novem Sadu v Srbiji, dne 14. junija 1964:

Žensko frizerstvo

  1. Krsmanović Ruža – Maribor
  2. Blatnik Erika – Maribor
  3. Mavher Angela – Maribor
  4. Požar Ivanka – Maribor
  5. Jež Božo – Ljubljana

Moško frizerstvo

  1. Matuš Jože – Maribor
  2. Polutnik Srečko – Maribor
  3. Gyöfi Ivan – Maribor
  4. Strelec Janez – Maribor
  5. Jančič Peter – Ljubljana

Od VII. republiškega frizerskega tekmovanja v Mariboru je minilo več kot 54 let. Ker mi spomin dobro služi in nisem pozabila veselega vzdušja na takratnih frizerskih prireditvah ter zabavah, ki so sledile, lahko konstatiram, da tako organizatorjem kot tudi nastopajočim nikoli ni bilo žal vloženega truda, časa in porabljenih sredstev.

Izkoristila bi to priložnost in lepo pozdravila vse upokojene frizerje ter frizerske delavce.

Ema

Barvanje las
Naslednji
Barvanje