Pomen mokrega oblikovanja las
Pomen mokrega oblikovanja las

Pomen mokrega oblikovanja las

Zakaj vedno znova izpostavljamo pomen mokrega oblikovanja las?

  • Voda zrahlja v laseh vodikove in solne vezi, las nabrekne in se zmehča. Zato lahko lase oblikujemo po želji.

Če želimo lepo in obstojno pričesko,

  • moramo znati lase pravilno negovati. Kajti le pravilno, redno negovani lasje imajo lesk in so elastični. Seveda tudi dlje obdržijo pričesko.

Ko spoznamo pomen mokrega oblikovanja las, ugotovimo, da je za obstojnost pričeske poleg pravilnega striženja, hladne trajne, primerne nege odgovoren tudi utrjevalec, zato moramo vedno poskrbeti, da izberemo najprimernejšega. Torej sta tudi izbira in uporaba utrjevalca del nege las.

Danes imamo na tržišču že celo vrsto utrjevalcev, tako da res moramo poznati njihove glavne lastnosti, če želimo izbrati pravega.

Utrjevalci pomagajo oblikovati in utrjevati pričesko:

  • zaradi vsebnosti vode,
  • in utrjevalnih sredstev.

Voda zrahlja v laseh vodikove, solne vezi, las nabrekne in se zmehča. Tako ga lahko z uporabo navijalcev oblikujemo po želji. Ko voda izhlapi, lasje ostanejo skodrani. Voda ne vpliva na peptidne in disulfidne vezi, zato te ostanejo po končani vodni pričeski nespremenjene. Ker pa se vodikove in solne vezi zaradi vlažnosti zraka kmalu ponovno zrahljajo, je vodna pričeska obstojna le za kratek čas.

Zaradi tega morajo utrjevalci vsebovati še posebna utrjevalna sredstva (umetne smole). Ta utrjevalna sredstva prevlečejo navite lase s tankim, prozornim in elastičnim filmom, ki daje lasem naraven lesk, a obenem utrjuje kodre.

Predavanje frizerstva

Pri tem poudarimo,

  • da so najnovejše raziskave pokazale, da mora dober utrjevalec narediti elastičen film na površini las, da se s krtačenjem in česanjem ne odstrani takoj, ampak ostane čim dlje na laseh. Tako ohranja kodre in pričesko.

Zaradi tega se v utrjevalce vse več dodajajo posebna kationaktivna utrjevalna sredstva, ki zaradi svoje privlačnosti do keratina las tudi pripomorejo k trajnejši pričeski.

Utrjevalci so večinoma vodno-alkoholne raztopine, vendar se v novejšem času pojavljajo na tržišču tudi utrjevalci v obliki gela in aerosolne pene.

  1. Lase si umivam vsak dan, včasih celo dvakrat na dan, odvisno do katere stopnje sem razdražena. 🙂

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja