Tradicija lasnih kit

Tradicija lasnih kit

Tradicija nošenja lasnih kit je najizrazitejša in globoko zakoreninjena v črnski kulturi. Tako ženske kot moški iz generacije v generacijo dolge ure sedijo v frizerskih salonih, da jim spletejo popolne kite, saj so za večino njih obrednega pomena in v mnogih pogledih predstavljajo kolektivno doživetje afriške diaspore.

Ameriška interdisciplinarna umetnica in ustvarjalka sodobne umetnosti Shani Crowe je na osnovi te dolgotrajne tradicije oblikovala razstavo veličastnih črno-belih fotografij, imenovano Kite oziroma »Braids«, s katero osvetljuje življenja svojih afriških prednikov in današnjo relevantnost lasnih kit.

Interdisciplinarnost pomeni sodelovanje, pri katerem specialisti različnih disciplin delajo k skupnim ciljem.

Shani Crowe živi v Chicagu, kjer se je kot deklica naučila plesti kite. Svojo delovno tehniko je izpopolnjevala s friziranjem lutk in svojih družinskih članov. Kmalu je začela snovati avantgarden projekt sebi v veselje in obrti pletenja lasnih kit v čast.

Kljub spreminjajočim se modnim trendom, so bile lasne kite vedno prisotne in bodo tudi v prihodnje, predvsem zaradi praktičnosti, estetskega videza ter kulturoloških dejavnikov v najširšem pomenu besede.

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja