Na krilih domišlije
Na krilih domišlije

Na krilih domišlije

Japonska umetnica, ki je poletela na krilih domišlije in čez noč postala prava modna senzacija, po sedmih letih še vedno navdušuje s svojimi stvaritvami, prežetimi z bogato japonsko kulturo.

25-letna Minori ustvarjalen navdih črpa iz podeželja, kjer je odraščala. Med delom na projektu za ohranjanje okolja, se ji je porodila ideja za modni slog, ki združuje poetične vtise iz narave z japonsko shironuri subkulturo.

Izraz shironuri (白塗り) dobesedno pomeni »pobarvan-a v belo«. Nanaša se na tradicionalno belo ličilo, značilno za gejše in gledališke igralce. Nekateri uporabljajo tudi naziv shiro-mamba oziroma »bela mamba«.

Minori se je javnosti prvič predstavila v Tokiu leta 2009. V večplastnih širokih oblačilih, z belo pobarvanim obrazom se je brezskrbno sprehajala po ulicah in pozirala v Harajuku, eni najbolj znanih četrti japonske prestolnice. Po promociji na Tokyo Fashion News spletni strani, je zaslovela med mlado internetno generacijo.

Mednaroden uspeh je doživela leta 2014 na International Business Times portalu. Njena oblačila so bila med drugim razstavljena v Muzeju umetnosti v Honoluluju na Havajih. Leta 2015 je gostovala na tajvanski razstavi Manga Expo.

Poglejmo, kakšne pričeske so značilne za shironuri subkulturo:

načeloma se nosijo srednje dolge, ravne, črne lasulje, saj poudarijo kontrast z belim obrazom. Za razliko od moških, ženske uporabljajo lasne okraske in dekorativne sponke. Zadnja leta vse pogosteje zasledimo lasulje živih barv.

Minori od samega začetka eksperimentira z lasnimi vstavki različnih barvnih odtenkov, s katerimi optično poudari obliko pričeske. Za dramatičen učinek nosi barvne kontaktne leče in izrazito podaljšane trepalnice. Občasno si na obraz prilepi unikatne cvetlice iz blaga.

Letos spomladi se je na ulicah Tokia pojavila oblečena v gotskem slogu z modernim pridihom. Naličena v skladu s shironuri subkulturo je imela črno, bob pričesko s postriženimi konicami. Njeno obleko in modne dodatke je kot ponavadi krasila detajlna ročna izdelava.

Dijakom frizerske šole priporočam, da si na fotografijah pozorno pogledajo oblačila v kombinaciji z lasuljami in lasnimi vstavki. Obstaja velika možnost, da bodo dobili navdih za oblikovanje večernih ali ekstravagantnih pričesk.

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja