Striženje s strgalom in britvijo

Kompleksne in glamurozne večerne pričeske, ki smo jih v poznih 60-ih ter 70-ih letih prejšnjega stoletja ustvarjali s tehniko striženja s strgalom in britvijo, v današnjih časih žal redko zasledimo.

Poenostavljene modne smernice so glavni razlog, zakaj se mnogi mladi frizerji ne naučijo uporabljati strgala in britve. Delo z njima namreč zahteva natančnost, vztrajnost, potrpežljivost ter razvite ročne spretnosti, ki so posledica večletnega praktičnega dela.

Nedvomno lahko trdim, da je tehnika striženja s strgalom in britvijo še vedno najprimernejša za oblikovanje kratkih pričesk ter tanjšanje gostih las na vratnem delu. Frizerju, ki z njo nadgradi svoje znanje, se vloženi trud več kot obrestuje.

Poglejmo primer:

(1, 2)
lasje na temenu morajo v bogatem loku padati preko celotne glave; nato jih razdelimo in pričnemo s tanjšanjem las na vratnem delu. Tanjšanje izvajamo s strgalom.

sliki 1, 2sliki: 1, 2

 

(3)
Stranski lasje ostanejo polni, oblikujemo le notranjo tretjino dolžine, ki jo proti konicam rahlo stanjšamo.

slika 3slika: 3

 

(4)
Lase na vrhu glave oblikujemo z globokim tanjšanjem. Konci so dolgi, da pokrijejo vso pričesko. V globino stanjšani lasje dajo obliki stabilnost, zato je pretirano tupiranje odvečno.

slika 4slika: 4

 

(5, 6)
Ko tanjšanje zaključimo, preidemo na striženje s škarjami. Vse vrhove las topo ostrižemo, toda ne preveč, saj lahko pokvarimo stanjšani del.

sliki 5, 6sliki: 5, 6

 

(7, 8)
Na koncu dobimo usklajeno obliko iz treh delov. Zadaj stanjšani lasje se tesno prilegajo vratu in tvorijo mehak zaključek.

sliki 7, 8sliki: 7, 8

Sledi navijanje: na stranskih delih in vratu oblikujemo šestice – pramen las položen v obliki številke šest, pripet s ščipalko. Na risbah se lepo vidi, kako začešemo lase pri polaganju šestic. Smer navijanja je označena s puščicami.

Z opisano tehniko striženja s strgalom smo v 60-ih letih oblikovali pariško modno linijo Charm in njene številne variacije, ki predstavljajo enostavno večerno eleganco še danes primerno za večino žensk.

Charm modna linijaslika: Charm modna linija

  1. Jana Belšak pravi:

    Kako izgleda ženska, ki so jo tako uredili, čez ene tri mesece? Mislim, če je še vedno tako super polna lepa pričeska kot na začetku?

    • Ema Pavičevič pravi:

      Po treh mesecih so lasje daljši in pričeska zaradi njihove povečane teže nekoliko manj polna. Postopno ostrižene linije ostanejo vidne.

Pustite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dyson Supersonic 1 Dyson Supersonic 2 Dyson Supersonic 3
Tehnološko podjetje Dyson
po štiriletnem razvojnem programu
predstavlja revolucionaren sušilnik za lase,
poimenovan Supersonic.
lasne kite 1 lasne kite 2 lasne kite 3
Tradicija nošenja lasnih kit
je globoko zakoreninjena v črnski kulturi
in v mnogih pogledih predstavlja
kolektivno doživetje afriške diaspore.