Striženje s strgalom in britvijo
Striženje s strgalom in britvijo

Striženje s strgalom in britvijo

Kompleksne in glamurozne večerne pričeske, ki smo jih v poznih 60-ih ter 70-ih letih prejšnjega stoletja ustvarjali s tehniko striženja s strgalom in britvijo, v današnjih časih žal redko zasledimo.

Poenostavljene modne smernice so glavni razlog, zakaj se mnogi mladi frizerji ne naučijo uporabljati strgala in britve. Delo z njima namreč zahteva natančnost, vztrajnost, potrpežljivost ter razvite ročne spretnosti, ki so posledica večletnega praktičnega dela.

Nedvomno lahko trdim, da je tehnika striženja s strgalom in britvijo še vedno najprimernejša za oblikovanje kratkih pričesk ter tanjšanje gostih las na vratnem delu. Frizerju, ki z njo nadgradi svoje znanje, se vloženi trud več kot obrestuje.

Poglejmo primer

1 – 2

Lasje na temenu morajo v bogatem loku padati preko celotne glave; nato jih razdelimo in pričnemo s tanjšanjem las na vratnem delu. Tanjšanje izvajamo s strgalom.

Striženje s strgalom in britvijo 1 - 2

3

Stranski lasje ostanejo polni, oblikujemo le notranjo tretjino dolžine, ki jo proti konicam rahlo stanjšamo.

Striženje s strgalom in britvijo 3

4

Stranski lasje ostanejo polni, oblikujemo le notranjo tretjino dolžine, ki jo proti konicam rahlo stanjšamo.

Striženje s strgalom in britvijo 4

5 – 6

Ko tanjšanje zaključimo, preidemo na striženje s škarjami. Vse vrhove las topo ostrižemo, toda ne preveč, saj lahko pokvarimo stanjšani del.

Striženje s strgalom in britvijo 5 - 6

7 – 8

Na koncu dobimo usklajeno obliko iz treh delov. Zadaj stanjšani lasje se tesno prilegajo vratu in tvorijo mehak zaključek.

Striženje s strgalom in britvijo 7 - 8

Sledi navijanje: na stranskih delih in vratu oblikujemo šestice – pramen las položen v obliki številke šest, pripet s ščipalko. Na risbah se lepo vidi, kako začešemo lase pri polaganju šestic. Smer navijanja je označena s puščicami.

Z opisano tehniko striženja s strgalom smo v 60-ih letih oblikovali pariško modno linijo Charm in njene številne variacije, ki predstavljajo enostavno večerno eleganco še danes primerno za večino žensk.

Charm modna linija
Charm modna linija
  1. Kako izgleda ženska, ki so jo tako uredili, čez ene tri mesece? Mislim, če je še vedno tako super polna lepa pričeska kot na začetku?

    1. Po treh mesecih so lasje daljši in pričeska zaradi njihove povečane teže nekoliko manj polna. Postopno ostrižene linije ostanejo vidne.

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja