Aleksander Veliki – Aleksander III. Makedonski

V spomin na gospo ravnateljico Bredo Kolar

Z velikim spoštovanjem objavljamo prispevek v spomin na gospo Bredo Kolar (univ. dipl. um. zgod.), bivšo ravnateljico Srednje frizerske šole Ljubljana, katere pogled na frizersko stroko je bil neomajno optimističen, ambiciozen in usmerjen v prihodnost, kar se še posebej odraža v njenem besedilu spodaj, ki ponazarja poglobljeno videnje frizerskega oblikovanja.

Meni je gospa Breda ostala v trajnem spominu s svojo vsestransko dejavnostjo, angažiranostjo in umetniško osebnostjo. Frizerske delavnice so pod njenim budnim očesom dobivale inovativne razsežnosti.

Izrazna moč in simbolika las

Najpopolnejša živa bitja na našem planetu smo ljudje. Medsebojno se srečujemo, spoznavamo in opazujemo. Že po prvem vtisu si ustvarimo predstavo, ki je včasih polna navdušenja, drugič spet odbijajoča. Privlačevanje in odbijanje je stalni pojav v naših medsebojnih odnosih. Če analiziramo, kaj je najbolj opazno pri končnem videzu osebe, so to vsekakor lasje, ker ponujajo paleto izraznih možnosti.

Po zgodovinskem spominu povzemamo, da so lasje kot najopaznejši lepotni okras izzivali in vzbujali nemir že od nekdaj. Ker so v človeku budili posebno čustvo ugodja in bogastva neopredeljive lepote, so jim v vseh obdobjih pripisovali poseben pomen. V njih so videli življenjsko silo, moč in energijo.

V še ne tako davni preteklosti je prevladovalo prepričanje, da tudi v laseh domuje človekova duša. Zaradi tega verovanja so se razvili različni obredi, ki jih je spremljala razvejana vraževernost. Las naj bi ponazarjal človeka; v sebi naj bi skrival njegovo življenjsko in duhovno silo. Zato naj bi vplivalo na človekovo usodo, če bi se iz malomarnosti porazgubili njegovi ostriženi lasje. Pri mnogih narodih naletimo na običaj, da so lase, ki so ostali na glavniku ali bili ostriženi, skrbno pobrali in sežgali. Še danes pa naj bi v tako imenovani vudujevski magiji zahtevali las tistega, na katerega želijo vplivati.

V spomin na gospo ravnateljico Bredo Kolar
Vudu maska

Zelo razširjena je bila navada, da so si ljudje v znak medsebojne naklonjenosti ali ljubezni poklanjali kodre svojih las. Do 18. stoletja je običaj poklanjanja kodra las imel enak pomen, kot kasneje zaročni prstan.

V neštetih družinah so spravili prvi koder otroka v medaljon, da so ga lahko stalno nosili pri sebi. Tega običaja ni mogla nadomestiti niti mala fotografija, ki so jo kasneje vstavljali v medaljone, ker ni imela v sebi tiste žive sile, kakršno imajo lasje.

Do danes se je ohranil zlasti kult tako imenovanega posmrtnega kodra, ki naj bi zagotovil povezanost z dušo pokojnika. Strastni zbiratelji so pripravljeni za koder znane osebnosti plačati pravo bogastvo. Lasje pisatelja Charlesa Dickensa so vredni 3000 funtov. Darwinov koder pa je mogoče kupiti za pet milijonov dolarjev. Tudi v preteklosti najdemo nekaj zanimivih primerov. V življenjepisu ameriškega predsednika Abrahama Lincolna zasledimo, da so predsednikovim prijateljem posthumno poklonili 250 spominskih prstanov z njegovimi lasmi. V nekaterih virih je omenjeno, da so Napoleonovi najzvestejši vojaki po njegovi smrti dobili pramen las, ki naj bi jim pomagal zadržati delček cesarjeve silne moči. Zanimiva usoda je doletela Beethovnov pramen las, ki je po stoletnem popotovanju pristal v rokah forenzikov. Številne analize Beethovnovih las so pojasnile marsikatero skrivnost njegovega življenja, med drugim tudi to, da je bil hudo zastrupljen s svincem, kar je povzročilo številne bolezni, tudi gluhoto in nazadnje celo smrt.

V spomin na gospo ravnateljico Bredo Kolar
kipar Klaus Kammerichs, Ludwig van Beethoven, 1986

Čutnost ženskih las so opevali mnogi poeti in prenekateri slikar ali kipar je njihovo lepoto želel ovekovečiti v svojem delu. Vendar se v preteklosti nemalokrat srečamo tudi z zelo odklonilnim odnosom do izraznosti las. Zaradi vznemirljivosti dolgih ženskih las je prihajalo tudi do krutih dejanj. V srednjem veku je marsikatero, zlasti rdečelaso dekle gorelo na grmadi, saj so ji očitali, da je povezana z zli duhovi, preko katerih ima čarovniške sposobnosti, s katerimi zapeljuje zlasti moški svet.

Razpuščeni in razmršeni dolgi lasje v bajkah ponazarjajo strašna božanstva, kot npr. Gorgone. Kdo od nas ni prebral kakšne pravljice o grdih čarovnicah, ki z razmršenimi lasmi jahajo na metli in hočejo škodovati lepim mladim dekletom, katerih ljubkost poudarjajo lepo urejeni, svetleči, dolgi lasje (Sneguljčica, Trnuljčica)?

Legenda govori, da je bila Meduza lepotica s tako lepimi dolgimi lasmi, da se ji ni mogel upreti noben moški. Atena se ji je iz ljubosumja maščevala tako, da je njene čudovite lase spremenila v kače. Poleg tega jo je »obdarila« še s tako rušilno močjo, da je vsakdo, ki jo je zagledal, okamnel.

Najbolj znan je svetopisemski mit o Samsonu, katerega moč je bila v njegovih dolgih laseh. Ko mu je Dalila odrezala sedem kodrov, je Samson svojo moč izgubil.

V spomin na gospo ravnateljico Bredo Kolar
slikar Peter Paul Rubens, Samson in Dalila, cirka 1609

Tudi mali Harry Potter se je bal, da mu bo teta Petunija ostrigla lase, saj bi s tem izgubil tisto moč, ki jo je potreboval za svoje čarovniške vragolije. Literarni junak Huckleberry Finn pa je znal svoj pramen las tako mojstrsko povezati s sukancem, da ga ni mogla nobena čarovnica začarati. Kepica las mu je pomagala pri iskanju odgovorov na življenjsko pomembna vprašanja.

Striženje oz. rezanje las je na splošno pomenilo izgubo moči ali pa simbolni prehod iz enega življenjskega obdobja v drugega. Verjeli so, da je človek v času striženja las še posebej občutljiv in dojemljiv za negativne vplive, tako da so se razvili zanimivi obredi striženja prvih las. Pri Grkih je prvo striženje pomenilo prehod v obdobje zrelosti. Pramen las so nesli v Delfe, kjer so ga darovali bogu Apolonu.

Aleksander Veliki – Aleksander III. Makedonski
Aleksander Veliki – Aleksander III. Makedonski

Striženje pa je lahko pomenilo tudi sprejem pokorščine ali tudi žrtvovanje za neke višje cilje oz. ideale.

Lasje so predstavljali vir življenjske energije, zato so plešavost, sivenje ali izpadanje las pomenili znake slabosti in šibkosti. Človek si je skozi vsa obdobja prizadeval odkriti skrivno formulo, s katero bi te znake lahko vsaj prikril, če že ne odpravil.

ln kaj pravi o laseh astrologija? Da si jih je priporočljivo striči ob mlaju, ker tako ne izgubimo moči. Z izračunavanjem astrološke karte celo ugotavlja, kdaj je najbolj ugoden čas za različne preparacije, barvanja, striženja, spremembo pričeske…

Vodnar
Vodnar

Astrologi pravijo, da prihaja vodnarjeva doba, ki bo prinesla kar nekaj sprememb, med drugim tudi vse večjo vlogo žensk, ki se bodo uveljavile na vseh področjih. To vizijo nam že ponuja filmska industrija, poudarjena ženstvenost pa vse bolj prodira tudi v modni svet.

Breda Kolar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja