Dednost

Dednost je pomemben dejavnik osebnostnega razvoja, h kateremu pripomorejo okolje, samodejavnost in prizadevanje za duhovno rast.

Vpliv dednosti zasledimo pri telesnih značilnostih, umskih sposobnostih in karakternih lastnostih, med katere štejemo družabnost, stopnjo proaktivnosti, odnos do nasprotnega spola in tako dalje.

Wu Hufan, Roza lotos
kitajski slikar Wu Hufan, Roza lotos

Mnoge telesne značilnosti so dedne. S staršev na potomce se prenašajo s kromosomi v jedru jajčeca in semenčice. Od dednega zapisa so odvisni npr. spol, krvna skupina, barva oči, telesna velikost, postava in barva ter osnovna zgradba kože in las.

Lou Dahua, Slavček in lotos
kitajski slikar Lou Dahua, Slavček in lotos

Podedovane značilnosti praviloma niso pogojene z enim samim zapisom, temveč z več zapisi, ki pa učinkujejo povezano. Zaradi tega so možne številne različne kombinacije, ki jih podedujemo od staršev. Lestvica mogočih barv las se razteza od bele prek svetlih in rjavih tonov do črne. Zaradi številnih možnosti kombinacij je zelo težko vnaprej napovedati, kakšna bo lastnost pri otroku.

lotosov simbol

icon-file-text
Lotosov cvet simbolizira
osebni razvoj
in duhovno rast.

izražanje značilnosti pri ljudeh

Zgornja razpredelnica ponazarja, da se lahko značilnosti, ki jih podedujemo, izražajo prevladujoče (dominantno) ali podrejeno (recesivno).

Prevladujoče značilnosti se znova pojavijo v vsakem naslednjem rodu. Podrejene značilnosti pa se pojavijo le tedaj, če jih prenašata oba starša. Tako se lahko nekatere podrejene značilnosti znova pojavijo šele po več rodovih.

dednost, lotos
slika: lotosov cvet
  1. Avatar Brankica pravi:

    Kako lepa pahljača. 🙂

Pustite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dyson Supersonic 1 Dyson Supersonic 2 Dyson Supersonic 3
Tehnološko podjetje Dyson
po štiriletnem razvojnem programu
predstavlja revolucionaren sušilnik za lase,
poimenovan Supersonic.
lasne kite 1 lasne kite 2 lasne kite 3
Tradicija nošenja lasnih kit
je globoko zakoreninjena v črnski kulturi
in v mnogih pogledih predstavlja
kolektivno doživetje afriške diaspore.