Zanimiva dejstva o laseh

Brigitte Bardot

Ljudje imamo na glavi od 100.000 do 150.000 las, kar je okoli 200 do 500 las na kvadratni centimeter. Lasje zrastejo približno 1 cm na mesec in 12 cm na leto.
 
 

Zgradba lasu

Anatomsko las delimo na steblo in korenino. Lasno steblo je vidni del lasu, ki je nad površino kože. Lasna korenina se nahaja v koži, obdana z lasno ovojnico, s katero tvori lasno čebulico.

Lasno steblo tvorijo tri plasti. Notranjo plast imenujemo sredica ali medula, srednjo skorja ali cortex in zunanjo vrhnjica ali kutikula. Sredica je sestavljena iz celic, ki še niso popolnoma poroženele. Skorja je iz poroženelih celic, ki predstavljajo kar 90 odstotkov teže lasu. V celicah skorje je pigment melanin, ki daje lasem naravno barvo. Obstajata dve vrsti melanina: evmelanin (črno-rjava barva) in fevmelanin (rumeno-rdeča barva). Barva las je odvisna od njunega razmerja. Kutikulo sestavlja od 6 do 8 slojev celic, ki spominjajo na luske in potekajo od korenine proti konici lasu.

Lasni folikel ali mešiček je ključni del lasu, ki ima obliko cevaste jamice iz katere raste las. Na njegovem dnu je las priraščen in odebeljen v lasno čebulico, sestavljeno iz celic, ki z delitvijo tvorijo las, medtem ko čebulica tvori matriks. V spodnjem delu se tik ob čebulici nahaja lasna brbončica ali papila, v kateri so krvne žilice. Lasna brbončica nadzira stanje in rast lasu. Če brbončica odmre, odmre tudi las. Vkolikor je las izpuljen s korenino, brbončica pa ostane nepoškodovana, zraste nov las.
 

zgradbaLasuslika: zgradba lasu

 
 

Rast lasu

Lasje rastejo v ponavljajočem se ciklu, sestavljenem iz treh stopenj: anagene ali stopnje rasti, katagene ali prehodne stopnje in telogene ali stopnje mirovanja.

Med anageno stopnjo sta las in lasni mešiček aktivna, količina melanina pa se poveča. Obdobje lahko traja tri do šest let in se s starostjo krajša.

Katagena stopnja je relativno kratko obdobje, ko začne lasni brbonček zakrnevati, celice v lasni čebulici se posledično prenehajo deliti, krvni sistem se zaustavi in lasni mešiček 2 do 3 tedne propada. Sledi proces poroženevanja.

Telogena stopnja je obdobje pasivnosti, ki običajno traja 3 do 9 mesecev. V tem času las ne raste, temveč ostane pritrjen na lasni mešiček, medtem ko brbončica počiva. Izguba 100 do 200 las na dan je v tem obdobju povsem normalna.
 

rastLasuslika: stopnje rasti

 
Pri zdravih ljudeh je približno 80 do 90 odstotkov las na anageni, 1 do 2 odstotka na katageni in 10 do 15 odstotkov na telogeni stopnji.

Lasje imajo tudi fizikalne lastnosti, kot sta razteznost in vpojnost. Če je razteznost majhna pomeni, da potrebujejo vlago, kajti zdrav las lahko raztegnemo za več kot 30 odstotkov in skoraj v celoti znova dobi prejšnjo obliko. Vpojnost pomeni, da zdrav las vsrka do 50 odstotkov vlage glede na svojo težo. Istočasno se njegov premer poveča za 20 odstotkov.

Pustite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dyson Supersonic 1 Dyson Supersonic 2 Dyson Supersonic 3
Tehnološko podjetje Dyson
po štiriletnem razvojnem programu
predstavlja revolucionaren sušilnik za lase,
poimenovan Supersonic.
lasne kite 1 lasne kite 2 lasne kite 3
Tradicija nošenja lasnih kit
je globoko zakoreninjena v črnski kulturi
in v mnogih pogledih predstavlja
kolektivno doživetje afriške diaspore.