Pravljice za lahko noč

pravljice za lahko noč

O laseh in lasišču mnogokrat slišimo ali preberemo trditve, ki so komaj kaj več kot pravljice za lahko noč. Navedimo zgolj najbolj očitne:
 

roka_1 pravljice nošenje kap lahko povzroči izpadanje las.

Nekoč so verjeli, da kapa ovira cirkulacijo lasišča in povzroči izpadanje las, kar seveda ni res. Pri moških je v veliki večini za prekomerno izpadanje kriva genetika, kot tudi visoka stopnja testosterona in stres.

 

roka_2 pravljice Z uporabo primernih proizvodov bodo lasje gostejši.

Kvaliteta las ni odvisna samo od zunanjih faktorjev, v veliki meri nanjo vpliva tudi prehrana. Stroge diete, ki izključujejo nekatere vrste živil, slabo vplivajo na zdravje las. Poskrbeti moramo, da v svoje telo vnesemo dovolj ogljikovih hidratov, beljakovin, zdravih maščob, cinka, železa in vitamina D, ki spodbuja rast lasnih mešičkov.

 

roka_3_ S pogostim krtačenjem so lasje bolj zdravi.

Lepotni nasvet »100 potez s krtačo na dan« je škodljiv, saj s prekomernim krtačenjem poškodujemo lasno kutikulo – luskasto povrhnjico las; le nekaj potegov je dovolj, da zgladimo lasno strukturo in spodbudimo prekrvavitev lasišča.

 

roka_4 pravljice Prhljaj pomeni suho lasišče.

Za nastanek prhljaja ponavadi zmotno krivimo suho lasišče; povzročajo ga predvsem imunske in nevrološke nepravilnosti, hormonsko stanje, način življenja ter glivice Malassezia.

 

roka_5 pravljice Šamponi, ki se močno penijo, temeljiteje očistijo lase.

Navadili smo se, da penjenje enačimo s čistočo. Resnici na ljubo je pena posledica sulfatov, ki hitreje spirajo barvo z las in niso odgovorni za odstranjevanje maščob ter odmrlih celic z lasišča. V skladu s tem se vse bolj priporočajo naravni šamponi brez sulfatov za nežno umivanje.

 

roka_6 pravljice Menjavanje šamponov je dobro za lase.

Odgovarjajočo vrsto negovalnih izdelkov je priporočljivo uporabljati dlje časa. Pogosto menjavanje šamponov ne izboljša stanja in videza las.

 

roka_7 pravljice Olja niso primerna za mastne lase.

Olja koristijo konicam mastnih las, ker olajšajo razčesavanje in poudarijo sijaj; ne nanašamo jih na mastno lasišče.

 

roka_8 pravljice Ob rednem striženju lasje rastejo hitreje.

Redno striženje se priporoča kot ukrep proti cepljenju konic vsakih šest do osem tednov in nima nobenega vpliva na rast las.

 

roka_9 pravljice Če izpulite siv las, bosta na istem mestu zrastla dva nova.

To prepričanje izhaja iz dejstva, da po odkritju prvega sivega lasu, opazimo še več drugih. Treba je poudariti, da lahko s puljenjem las poškodujemo lasni mešiček, ki vsebuje lasno korenino in posledično preprečimo rast lasnega stebla.

 

roka_10 pravljice Lase si je pametno umivati vsak drugi dan.

Nekateri pravijo, da si je lase dobro umivati vsak dan, drugi vsak drugi dan. Na pravila umivanja je najbolje pozabiti. Ko so lasje umazani ali mastni pri koreninah, jih umijemo, sicer še kakšen dan počakamo, da lasišča ne izsušimo.

  1. Jana Belšak pravi:

    Odličen in poučen članek.

Pustite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen.

Dyson Supersonic 1 Dyson Supersonic 2 Dyson Supersonic 3
Tehnološko podjetje Dyson
po štiriletnem razvojnem programu
predstavlja revolucionaren sušilnik za lase,
poimenovan Supersonic.
lasne kite 1 lasne kite 2 lasne kite 3
Tradicija nošenja lasnih kit
je globoko zakoreninjena v črnski kulturi
in v mnogih pogledih predstavlja
kolektivno doživetje afriške diaspore.