Antioksidanti v kozmetičnih izdelkih in živilih

Maščobe, ki jih vsebujejo kozmetični preparati, lahko pod vplivom kisika postanejo žarke. Pri razgradnji nastajajo produkti, ki so neprijetnega vonja in obenem dražijo kožo. Antioksidanti v kozmetičnih izdelkih preprečujejo oziroma zavirajo žarkost maščob.
 

Antioksidativne kapacitete živil

Sadje
Zelenjava
Začimbe
Druga živila

 
antioksidanti graf
 
Posebne oblike antioksidantov, ki jih lahko vsebujejo sredstva za dodatno nego in utrjevalci za lase, delujejo redukcijsko. Po oksidacijskem postopku z vodikovim peroksidom vežejo preostali kisik in s tem preprečijo nezaželeno oksidacijo.

Najbolj učinkoviti antioksidanti so v vodi topen vitamin C, v maščobah topna vitamina E in betakaroten (predstopnja vitamina A), minerala cink in selen v sledovih, koencim Q10, glutation, kvercetin, lutein, piknogenol…

Živila bogata z antioksidanti so: brokoli, avokado, beluši, ohrovt, brstični ohrovt, bučke, blitva, špinača, vse vrste zelene solate, zelje, sladki krompir, česen, čebula, korenje, paradižnik, soja, pomaranče, borovnice, arašidi, jagode, ribe, sezamovo seme…
 

Meritve antioksidativnih potencialov živil:

mednarodno uveljavljeni standard za meritev antioksidativnih potencialov živil se izraža v enotah ORAC (Oxygen Radical Absorbance Capacity), ki sta jih razvila Nacionalni inštitut za staranje in Nacionalni inštitut za zdravje (NIH) v ZDA.

Vrednosti ORAC so izražene v mikromolih Trolox Ekvivalenta na sto gramov testiranega vzorca (mol TE/100g). To je pomembno poudariti, ker različna živila, zelišča in začimbe uporabljamo v različnih količinah. V povprečju lahko na dan pojemo le gram kakšne začimbe, jabolk ali polnozrnatega kruha pa neprimerljivo več. Odrasel človek naj bi zaužil okrog 3000 do 5000 ORAC enot na dan.
 
 

Antioksidativni potencial sadja

sadje graficon-file-text
 
 

Antioksidativni potencial zelenjave

zelenjava graficon-file-text
 
 

Antioksidativni potencial začimb

zacimbe graficon-file-text
 
 

Antioksidativni potencial drugih živil

ostala živila graficon-file-text

  1. Avatar Petra pravi:

    Treba bo jesti več zelenjave.

  2. Avatar Ines pravi:

    Suho sadje ima pa veliko antioksidantov.

Pustite komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dyson Supersonic 1 Dyson Supersonic 2 Dyson Supersonic 3
Tehnološko podjetje Dyson
po štiriletnem razvojnem programu
predstavlja revolucionaren sušilnik za lase,
poimenovan Supersonic.
lasne kite 1 lasne kite 2 lasne kite 3
Tradicija nošenja lasnih kit
je globoko zakoreninjena v črnski kulturi
in v mnogih pogledih predstavlja
kolektivno doživetje afriške diaspore.