Sadna pita za vse čase

Sadna pita za vse čase

Danes zjutraj sem ob skodelici kave z mlekom zajadrala v preteklost, v daljno leto 1962, ko nam je v 5. razredu gospa Štiglic, učiteljica gospodinjskega pouka na I. osnovni šoli Celje, zaupala slasten recept za sadno pito, ki ga že dobrih pet desetletij pripravljam in delim s svojimi sorodniki, prijatelji, znanci, dijaki.

Pita naše učiteljice je nedvomno uspešno prestala preizkus časa in upravičila svoj naziv. Tako preprosti, a čudovito okusni, bi lahko rekli tudi ‘drzna’ sadna pita. Ko poješ kos, se ne moreš upreti naslednjemu.

Sestavine in priprava:

  • 7 žlic sladkorja,
  • 7 žlic olja,
  • jajce.

Sladkor, olje in jajce penasto umešamo, nakar dodamo:

  • 9 žlic moke,
  • 125 ml mleka,
  • vrečko pecilnega praška,
  • vrečko vanilijevega sladkorja.

Za sočnejšo različico pite dodamo:

  • 0,5 kg skute,
  • 2 žlici kisle smetane.

Sestavine previdno premešamo in vlijemo v namazan, pomokan pekač. Po vrhu enakomerno razporedimo še 0,5 kg sadja po lastni izbiri:

  • 0,5 kg razkoščičenih sliv.

Pečemo 40 do 45 minut v že ogreti pečici na 180°C.

Opomba: zmesi sem dodala slive, ker je njihova sezona. Uporabimo lahko tudi jabolka narezana na krhlje, marelice, breskve, borovnice, višnje. Pito sem preizkusila v različnih sadnih kombinacijah brez ‘zapletov’. Najokusnejša je dan po pripravi.

Dober tek!

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja